RELACIONS BILATERALS
Internacional 12/12/2019

Rússia expulsa dos diplomàtics alemanys en una resposta de "reciprocitat"

El govern de Merkel va fer fora dos membres de l'ambaixada russa arran d'un misteriós assassinat

Ara
2 min
Merkel i Putin parlant amb Macron, en la recent cimera russo-ucraïnesa que va acollir París

BarcelonaRússia ha respost a Alemanya amb la mateixa moneda i ha expulsat aquest dijous dos diplomàtics que treballaven a l'ambaixada alemanya de Moscou, enmig de la disputa entre els dos països arran de les sospites que el Kremlin és al darrere de l'assassinat a Berlín d'un ciutadà georgià. El portaveu de Vladímir Putin, Dmitri Peskov, ha justificat la decisió per "l'obligació de reciprocitat" amb l'actuació del govern d'Angela Merkel en relació amb dos ciutadans russos la setmana passada.

Apel·lant a l'article 9 de la Convenció de Viena del 1961 sobre relacions diplomàtiques, el Kremlin ha declarat els dos diplomàtics alemanys persona non grata. Segons el portaveu Peskov, però, Rússia espera que aquest contraatac "no es convertirà en un factor negatiu" per al desenvolupament i l'ampliació del diàleg amb Alemanya.

A Berlín la mesura no ha caigut gens bé, i a través d'un comunicat el ministeri d'Exteriors alemany ha criticat la decisió per "injustificada". Ha aprofitat, també, per instar el Kremlin a establir una "cooperació seriosa i immediata" per resoldre el crim. A més, el govern de Merkel ha avisat que es reserva emprendre més "mesures addicionals a mesura que avancin les investigacions", informa Efe.

Sospites cap al Kremlin

La justícia alemanya considera que hi ha "sospites fermes" que darrere de l'assassinat hi ha un "crim terrorista", i apunta que l'assassí va disparar contra la víctima en un carrer de Berlín per encàrrec "d'entitats vinculades a l'estat de la Federació de Rússia, o bé per encàrrec de la república autònoma txetxena". En qualsevol dels casos, les acusacions assenyalen el Kremlin, perquè Ramzan Kadírov, l'autoritari cap del govern txetxè, és un home de confiança de Putin.

La víctima s'ha identificat com a Zelimjan Jangoshvili, un txetxè amb passaport georgià de 40 anys, que va combatre amb els insurgents independentistes contra Rússia i posteriorment va treballar amb les forces antiterroristes de Geòrgia. L'únic detingut per aquest crim és un rus de 54 anys, identificat pel portal d'investigació The Bellingcat com a Vladímir Krasikov, vinculat a un altre assassinat molt semblant comès el 2013 a Moscou.

Però des del Kremlin han rebutjat tenir-hi cap responsabilitat. Dilluns, després de reunir-se amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, a París en el marc d'una cimera per rellançar el diàleg entre Rússia i Ucraïna, Putin va titllar Jangoshvili de "terrorista" i de "cruel i sanguinari" i el va acusar d'estar implicat en atemptats contra el metro de Moscou. Segons el president, Rússia havia sol·licitat repetidament i sense èxit l'extradició de Jangoshvili, un punt que les autoritats alemanyes han desmentit en més d'una ocasió.

stats