França qualifica els anglesos d'hipòcrites per criticar la venda d'armes a Rússia però donar “refugi” als seus oligarques

Cameron critica que els francesos no cancel·lin un contracte multimilionari per vendre armament a Rússia i el primer secretari del PS francès l'acusa d'hipocresia perquè Londres "és un refugi d'oligarques russos"

Aquest dimarts al primer ministre britànic, David Cameron, li han preguntat a la Cambra dels Comuns sobre els 1,2 bilions d'euros que França guanyarà venent armament a Moscou en ple debat sobre les sancions que cal imposar a Rússia per la seva política a Ucraïna, un debat que s'ha intensificat arran de l'abatiment d'un avió de Malaysia Airlines la setmana passada. La resposta de Cameron ha estat inusualment diplomàtica. La resposta de França, menys encara.

"Per ser-li sincer, en aquest país seria impensable que tiréssim endavant un encàrrec com el que estan fent els francesos", ha dit el primer ministre britànic, que ha apuntat que "hem de pressionar tots els nostres socis per tal que entenguin que no podem continuar fent negocis com si no passés res amb un país que es comporta d'aquesta manera". El Regne Unit lidera, amb Holanda i els Estats Units, la lluita per intensificar el règim de sancions imposat a Moscou.

Però França, com el Regne Unit una potència armamentística, no pensa deixar escapar el lucratiu contracte signat amb el ministeri de Defensa rus, gràcies al qual s'embutxacarà 1,2 bilions d'euros. Ho ha deixat clar Jean-Christophe Cambadelis, primer secretari del Partit Socialista francès, que ha insistit que "Hollande no cedirà i lliurarà el primer vaixell tot i que li han demanat que no ho faci". Però Cambadelis ha anat més enllà i ha acusat els anglesos d'hipocresia. "Quan veus el nombre d'oligarques russos que han buscat refugi a Londres arribes a la conclusió que el primer que hauria de fer Cameron és començar a posar ordre a casa seva", ha dit.

Paraules, no fets

L'enfrontament dialèctic entre França i el Regne Unit és la mostra més evident de la incapacitat europea per trobar una resposta unitària davant de Moscou que superi els interessos de cadascun dels estats. Aquest dimarts la Unió Europea ha recordat al president rus que ha de complir amb els seus compromisos –que inclouen frenar l'activitat dels rebels de l'est d'Ucraïna– però no ha aprovat noves sancions per castigar la tragèdia de l'avió de Malaysia Airlines que va costar la vida a 298 persones, la majoria ciutadans holandesos. En una reunió, els ministres d'Exteriors han acordat una "condemna ferma" de l'abatiment de l'avió amb un míssil però han estat incapaços d'aprovar cap mesura nova contra Moscou.