Internacional 17/12/2013

Rússia i Ucraïna pacten una rebaixa d'un terç en el preu del gas

Vladímir Putin ha anunciat també una inversió de 10.900 milions d'euros en bons ucraïnesos

Efe
1 min

MoscouEl president rus, Vladímir Putin, que aquest dimarts s'ha reunit amb el president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, ha anunciat una rebaixa d'un terç del preu del gas que exporta a Ucraïna i una inversió de 10.900 milions d'euros en bons ucraïnesos. Kíev pagarà el gas a partir d'ara a 194 euros els mil metres cúbics. Fins ara Ucraïna pagava els mil metres cúbics de gas a 290 euros, un preu que considerava excessiu per a la seva economia. Els dos països han signat també un pla d'acció per al ple restabliment de les relacions comercials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president rus ha assenyalat que ha pres la decisió "amb l'objectiu de donar suport al pressupost del govern ucraïnès" i per atendre "les dificultats de l'economia ucraïnesa derivades de la crisi econòmica i financera mundial".

Tot i que Putin ha assegurat que durant la reunió no s'ha parlat del possible ingrés d'Ucraïna a la unió duanera que proposa el Kremlin, i que inclou el Kazakhstan i Bielorússia, amb aquest acord Ianukóvitx té sobre la taula una contrapartida russa que pot decantar la balança en detriment de l'acord d'associació amb la Unió Europea. Dilluns els ministres d'Exteriors de la UE van aclarir que les negociacions segueixen en peu, malgrat l'anunci que havia fet en sentit contrari el comissari europeu per a la Política de Veïnatge, Stefan Fülle.

A Kíev, l'oposició proeuropea segueix protestant contra la suspensió de l'acord el passat el 28 de novembre durant la cimera de Vílnius. Brussel·les atribueix a les pressions russes la decisió de Ianukóvitx de fer-se enrere després de cinc anys de negociacions.

stats