Internacional 12/06/2018

Singapur ja es frega les mans

El govern del país ha invertit 20 milions en la cimera Trump-Kim però espera treure'n molt de rèdit

Raimon Bassas
2 min
Donald Trump amb el primer ministre del Singapur, Lee Hsien Loong

SingapurSingapur ha viscut la cimera de Donald Trump i Kim Jong-un amb relativa normalitat. De fet, mentre els dos presidents i el batalló d’assessors i periodistes que els seguien aterraven a la ciutat, allà seguien en marxa altres conferències d’abast mundial com el The Consumer Goods Forum al Marina Bay Sands. La impressió general era, doncs, que no n’hi havia per a tant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per si de cas, durant la setmana anterior circulaven correus entre els treballadors de Singapur que informaven sobre les zones afectades i les carreteres que estarien tallades, mentre que aplicacions com CityMapper oferien rutes alternatives en temps real en cas que els trajectes habituals patissin alguna disrupció.

La platja de Sentosa, on s’han reunit els dos presidents, ha sigut, òbviament, la zona més afectada. Sentosa és el punt més al sud de l’Àsia continental, i és coneguda per ser un espai d’esbarjo. Hi ha un parc temàtic d'Universal Studios, així com l’única platja del país on els locals van a banyar-se. Davant d’aquesta platja hi ha diversos restaurants amb piscina, entre ells el Foc Sentosa, propietat del xef de Sant Julià de Vilatorta Nandu Jubany. Però a prop de l’hotel Shangri-La, on s’ha allotjat Trump dilluns i dimarts, no s’apreciaven gaires canvis en la rutina dels oficinistes que hi treballen.

Quan al primer ministre singapurès, Lee Hsien Loong, li van fer la pregunta planiana de "I tot això, qui ho paga?" va explicar que el govern hi ha posat 20 milions de dòlars de Singapur, perquè, segons ell, aquesta era la "contribució" del país "a una causa internacional que li és de profund interès". Tothom ho ha entès, però també és veritat que el que ha sigut "de profund interès" per al 'premier' Hsien Loong és que s’ha passat el cap de setmana sortint a totes les teles del món, inclosa una entrevista amb Christiane Amanpour a la CNN.

Certament, tant els locals com indústries amb pes com l’hostaleria han estat encantats d’acollir la cimera. Els primers, perquè veuen el nom de la seva ciutat-estat en tots els informatius del món com un lloc segur i neutral on es poden reunir dues potències nuclears. L’èxit de Singapur com a ciutat organitzadora ha sigut important. I el sector turístic ja es frega les mans pensant en Singapur com a destinació encara més influent del sud-est asiàtic. No sabem quins fruits donarà la cimera, però Singapur serà per sempre la ciutat-estat de la trobada entre Donald Trump i Kim Jong-un.

stats