REVOLTA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 06/08/2012

Els rebels sirians capturen 48 "milicians" iranians a Damasc

Damien Cave / Hwaida Saad
2 min
Els rebels sirians capturen 48 "milicians" iranians a Damasc

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTUna facció dels rebels sirians es va atribuir ahir el segrest de 48 iranians a Damasc i va assegurar que els captius eren membres d'elit de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran i no peregrins com manté el règim de Teheran. "Són milicians que eren a Damasc en una missió de reconeixement", va assegurar ahir un militar rebel en un vídeo en què es mostren els segrestats asseguts -aparentment tranquils- envoltats d'homes armats. En la gravació, els rebels mostren el que suposadament són els documents que duien alguns d'ells quan els van capturar, entre els quals hi ha identificacions militars i permisos d'armes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les identitats i les motivacions dels segrestats no es van poder verificar de manera independent, i hi ha grups rebels que van rebutjar l'acció i van arribar a posar en dubte la teoria exposada en el vídeo. El coronel Malik al-Kurdi, un dels alts comandaments de l'Exèrcit Lliure de Síria -un dels molts grups que apleguen els combatents contra el règim d'Al-Assad-, va assegurar que la brigada que s'ha responsabilitzat del segrest va actuar pel seu propi compte sense advertir l'escalafó militar rebel de l'operació.

El govern iranià va mantenir ahir que els segrestats són peregrins i que no tenen cap relació amb la Guàrdia Revolucionària dels aiatol·làs. El ministre d'Afers Estrangers iranià, Ali Akbar Salehi, va contactar amb els seus homòlegs sirià i turc per intercedir en l'alliberament dels seus ciutadans.

L'ambaixada iraniana a Damasc va assegurar que els iranians capturats van viatjar a Síria a través d'una agència de viatges "privada" per a un pelegrinatge fins al santuari xiïta de Sayyida Zeinab, al sud de Damasc, a pocs quilòmetres del districte de Tadamon, on les últimes setmanes s'han fet forts els opositors. Mentre en el vídeo dels segrestats fet públic ahir només s'hi veuen homes, l'Iran va informar ahir que entre els captius hi ha també dones i nens.

Pels opositors a Al-Assad, el segrest és una oportunitat d'or per advertir els països estrangers que donen suport al govern sirià que el règim està tocant a la seva fi i és hora de reconsiderar la seva política d'aliances. En el vídeo, els opositors insisteixen que el govern d'Al-Assad viu "inevitablement els seus últims dies". Els rebels adverteixen també que els iranians que ajudin el règim sirià patiran el mateix destí que els que van ser capturats: "Acabaran morts o seran segrestats", asseguren.

L'exèrcit sirià augmenta la pressió

Amb artilleria pesant, helicòpters i avions de combat, l'exèrcit sirià ha augmentat la pressió tot el cap de setmana sobre Alep i el districte de Damasc, on s'han fet forts els rebels que es preparen pel que creuen que ha de ser una "gran ofensiva" del règim contra les seves posicions els pròxims dies.

Mentre els mitjans oficials del govern sirià van mantenir ahir que l'exèrcit "està netejant el país de terroristes", les tropes d'Al-Assad han incrementat la duresa de les seves accions coincidint amb la renúncia de Kofi Annan com a mediador de l'ONU i la Lliga Àrab en un conflicte que ja ha fet 18.000 morts.

stats