Internacional 06/03/2017

Somàlia, en estat d'alerta per la fam

L'ONU denuncia la mort de 200 persones per la falta de menjar, una situació que agreuja la inestabilitat del país

Efe
2 min
L'habitació d'un hotel de la capital somali on atenen pacients amb diarrees.

MogadiscioL'Oficina de Coordinació Humanitària de l'ONU, coneguda per les sigles OCHA, ha alertat aquest dilluns que 196 persones han mort a Somàlia des que va començar l'any a causa de la greu sequera que pateix el país, especialment al sud, i que ha obligat les autoritats a declarar l'estat de "desastre nacional". La persistent falta de pluges ha agreujat la inestabilitat social que viu el país des de fa dècades i que ha obligat milions de persones a fugir de casa seva i a deixar de conrear els camps i obtenir menjar.

L'escassetat d'aigua ha provocat un augment del preu de l'aigua, de manera que les comunitats s'han vist obligades a recórrer a fonts d'aigües perilloses que han augmentat el risc de contreure malalties com el còlera o la diarrea.

Des del gener s'han registrat un total de 196 morts en onze regions del país, mentre que 8.000 persones s'han vist afectades per aquest brot de còlera, segons les últimes dades divulgades per l'OCHA.

El governador de la regió de Bay, Abdirashid Abdullahi Mohammad, ha assegurat a Efe que en els últims dies 110 persones han mort a causa de l'escassetat d'aigua i les malalties agudes a la zona.

Segons ha explicat, la situació empitjora cada dia, en aquesta regió, on el gran desafiament és la restricció de l'accés de l'ajuda humanitària a causa de la presència del grup terrorista somali Al-Shabaab, que controla àmplies zones del sud i centre del país.

Dimarts passat, el president de Somàlia, Mohammad Abdullahi Farmaajo, va declarar l'estat de "desastre natural" al país i ha instat la comunitat internacional a respondre "de manera urgent a aquesta calamitat". Uns tres milions de somalis estaran en situació d'emergència alimentària el juny de 2017 i a un pas de la fam a causa de la intensa sequera registrada en els últims mesos, segons l'ONU, que ha decretat l'estat d'emergència al Sudan del Sud.

La falta de precipitacions ha provocat un descens del 70% en la producció d'aliments en algunes parts de Somàlia. Organismes internacionals temen que aquesta greu situació desemboqui en una fam en aquest país de la Banya d'Àfrica com la de 2011, quan unes 250.000 persones van morir, més de la meitat de les quals, menors de cinc anys.

Els països de la regió també han advertit que una nova fam podria empitjorar la situació de seguretat en una zona on l'amenaça jihadista i els enfrontaments interètnics pels recursos causen nombrosos conflictes.

stats