EUROPA
Internacional 20/05/2019

Suïssa accepta endurir els controls d’armes

Al país hi ha 27 armes per cada 100 persones

Ara
2 min
Un rifle amb una bandera suïssa en una armeria.

BarcelonaEls ciutadans de Suïssa, un dels països amb més armes per càpita del món, van acceptar ahir en referèndum augmentar els controls a la tinença d’armes de foc per tal d’adaptar-se a la legislació de la Unió Europea, que el 2017 va endurir els controls per fer front al terrorisme.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un milió i mig de persones (el 64% dels electors) van avalar el canvi legal, en una consulta que va tenir una participació del 43,88%. Tots els cantons excepte el de Ticino, al sud de la confederació, van acceptar la nova legislació.

La Unió Europea va endurir les seves lleis sobre tinença d’armes el 2017, en resposta a atacs com els de París el 2015, i va demanar a Suïssa, que no forma part de la Unió Europea però sí de l’espai Schengen, que introduís reformes legals per incorporar els canvis. S’ha restringit sobretot la tinença d’armes semiautomàtiques, que ara només serà possible mitjançant una “autorització excepcional” dels organismes competents.

Els sectors oposats a la reforma, principalment lligats a partits conservadors, defensaven que la proposta era “antisuïssa”, ja que posava en perill tradicions nacionals com la pràctica de la caça i el tir esportiu.

27 armes per cada 100 persones

A Suïssa hi ha aproximadament 27 armes per cada 100 persones (una taxa que gairebé quadruplica l’espanyola), cosa que s’explica en part pel fet que el servei militar és obligatori i que tots els reclutes reben una arma -normalment un fusell d’assalt- que poden tenir a casa. Quan entri en vigor la nova legislació, els ciutadans de Suïssa podran seguir conservant aquestes armes a casa i practicar igualment els esports tradicionals.

A la sessió de referèndums d’ahir -Suïssa celebra una multiconsulta cada tres mesos sobre qüestions que afecten la vida quotidiana de la ciutadania- també es va votar a favor d’una reforma fiscal que garanteixi el finançament del sistema de pensions, l’anomenat AVS, que ahir va tenir el suport del 66,4% dels electors.

stats