Internacional 09/03/2012

Els suïssos votaran en referèndum si s'amplien les vacances

Les enquestes pronostiquen que els ciutadans rebutjaran la proposta. Els partits d'esquerra i els sindicats hi donen suport

Efe
1 min

GinebraEls suïssos votaran en referèndum, aquest diumenge, si volen ampliar les seves vacances a sis setmanes. I els sondejos asseguren que guanyarà el 'no'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb el suport de les formacions d'esquerra i els sindicats, la proposta compta amb la ferma oposició dels empresaris i dels partits de la dreta, sociològicament majoritaris.

El rebuig no serà una novetat. Totes les iniciatives populars que en els últims cinquanta anys han buscat la reducció de la jornada laboral o l'ampliació de les vacances han fracassat estrepitosament.

Els experts expliquen aquest comportament al·legant que el protestantisme, i especialment el calvinisme, col·loca el treball en el centre de l'existència de l'individu, cosa que el sociòleg alemany Max Weber va teoritzar afirmant que els que triomfin laboralment tindran més opcions d'anar al Paradís.

Els que donen suport a la iniciativa defensen que els treballadors es beneficiïn de l'augment de la productivitat, que va progressar un 20 per cent en els últims vint anys, cinc vegades més que els salaris (4,3 per cent).

stats