AFGANISTAN

Els talibans ataquen una ONG nord-americana

Assalten la seu de l’organització a Kabul i s’hi atrinxeren durant sis hores

Els talibans van atacar ahir la seu d’una ONG nord-americana a Kabul, Counterpart International, malgrat que estan negociant amb els Estats Units una possible pau al país, fent així que les converses pengin encara més d’un fil. Cinc persones van morir en l’assalt, que va durar sis hores, i 24 més van resultar ferides. Els talibans van acusar Counterpart International de fomentar “les relacions entre homes i dones” a l’Afganistan per justificar l’atac. Les relacions sexuals, se sobreentén, que es consideren un tabú al país. En realitat, però, aquesta ONG nord-americana treballa a l’Afganistan des del 2005 en projectes de suport a la societat civil.

L’atac va començar cap a dos quarts de dotze del migdia, hora local. Un terrorista suïcida es va immolar davant de l’entrada de l’ONG detonant un potent artefacte explosiu, cosa que va destruir completament la porta d’accés a les instal·lacions de l’organització. Quatre talibans més van aprofitar aleshores per entrar-hi, una estratègia que aquest moviment fonamentalista fa servir a la majoria dels seus atacs.

Els insurgents es van atrinxerar als dos edificis de l’ONG, mentre les forces de seguretat intentaven combatre’ls sense èxit. L’assalt va durar més de sis hores, durant les quals uns 200 treballadors de l’organització i veïns de la zona van ser evacuats entre trets i explosions. Amb tot, cinc persones van morir i 24 més van resultar ferides. Entre les víctimes mortals hi ha un membre de les forces de seguretat afganeses. No està clar si la resta són treballadors de Counterpart International o civils.

La seu d’aquesta ONG nord-americana a Kabul se situa al barri de Shar-e-naw, prop de l’oficina del fiscal general. Per tant, és una zona especialment vigilada. Malgrat això, els talibans van burlar una vegada més les mesures de seguretat. Durant l’atac, una columna d’espès fum negre es podia veure des de la llunyania. Els vidres de les finestres de l’ONG i de les cases dels voltants van quedar fets miques, i fins i tot algun mur es va ensorrar.

Explicació surrealista

“Counterpart International du a terme un perillós programa que té com a objectiu promoure les relacions entre homes i dones”, va argumentar el portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, per justificar el brutal atac. També va acusar l’ONG de fomentar la “ideologia antiislàmica i la cultura occidental” a l’Afganistan. En canvi, l’ambaixador dels Estats Units a Kabul, John Bass, va recordar que Counterpart International es dedica a “ajudar les comunitats locals, formar periodistes i donar suport als afganesos”, deixant entendre que les acusacions dels talibans no tenien ni cap ni peus. “Els talibans han comès un crim imperdonable atacant una oficina civil durant el mes sagrat del ramadà”, va ser la reacció del president afganès, Aixraf Ghani, que fa tot just cinc dies va oferir una treva als talibans, si ells també estaven disposats a deposar les armes. Els talibans ja van contestar divendres que no tenen cap intenció de declarar un alto el foc. I l’atac d’ahir ho demostra.