AFGANISTAN

Els talibans es fan forts a Kunduz

L’OTAN reforça les tropes afganeses en l’ofensiva per recuperar la ciutat

L’ofensiva de les forces de seguretat afganeses per recuperar el control de l’estratègica ciutat de Kunduz, al nord del país, conquerida dilluns pels talibans, no ha donat resultats significatius després de dos dies de combats. Al voltant de 5.000 efectius de l’exèrcit es concentraven ahir a l’aeroport de la localitat a l’espera de reforços. Part de les tropes, però, van quedar atrapades a la província veïna de Baghlan, després que els talibans bloquegessin les carreteres amb roques i sacs de sorra. Segons informacions que arriben des de Kunduz, a més, els soldats comencen a defallir. “Tenim prou tropes per guanyar els talibans, però ens falta voluntat i determinació per lluitar”, admetia ahir a Reuters Zahir Niazi, el cap de Chardara (comarca de Kunduz), i afegia: “Només ens estem defensant”.

Davant d’aquesta situació, la missió de l’OTAN al país -que compta amb uns 4.000 efectius sense mandat d’entrar en combat- va reforçar ahir el seu suport a les tropes de l’Afganistan. “Hi ha un nombre limitat de les forces de la coalició a Kunduz, que assisteixen i assessoren l’exèrcit afganès”, va anunciar Susan Harrington, portaveu de l’Aliança Atlàntica. Els Estats Units, per la seva banda, bombardegen des de dimarts diverses posicions dels insurgents a la mateixa província de Kunduz.

Amb tot, el govern afganès s’esforça a destacar qualsevol tipus d’avenç, i els serveis d’intel·ligència van assegurar ahir que un atac aeri havia matat el responsable talibà a la zona, Mawlawi Salam, i 17 fonamentalistes més. Una informació que els talibans van desmentir. Els insurgents, a més, van penjar un vídeo a les xarxes socials en què apareixen patrullant per Kunduz amb vehicles oficials capturats i prometen implantar la xaria (llei islàmica).

El president, a la corda fluixa

Parlamentaris afganesos van denunciar ahir la “vergonyosa” gestió del govern en l’ofensiva contra els talibans i van demanar la dimissió del president, Aixraf Ghani. Un dels seus portaveus, Zafar Hashemi, va respondre a les protestes amb la promesa d’una investigació per esbrinar com pot ser que Kunduz caigués amb tanta rapidesa. La pèrdua d’aquesta ciutat al nord del país, però, no és l’únic fracàs de Ghani. L’ONU calcula que en la primera meitat de l’any 5.000 civils han mort o han resultat ferits a l’Afganistan per l’escalada de violència.

Les Nacions Unides també es van referir ahir a l’ofensiva a Kunduz per alertar d’execucions extrajudicials, segrestos i denegació d’auxili a víctimes. Segons l’organisme, els combats dels últims dies han deixat més d’un centenar de morts i ferits civils. Els últims informes, a més, parlen d’uns 6.000 desplaçats.