Guerra a l'Afganistan
Internacional 03/01/2012

Els talibans obriran una oficina política a Qatar per negociar la pau

L'anunci reforça la perspectiva d'una interlocució clara. El grup insurgent reclama l'alliberament dels presos de Guantánamo com a condició per a un acord i nega que les converses hagin començat

Ara
2 min
Tropes Afganes en combat contra Talibans / REUTERS/Ahmad Masood

BarcelonaEls talibans han anunciat aquest dimarts l'acord preliminar per posar en marxa una oficina política, possiblement a Qatar, com a part del pla per posar fi a la guerra que impulsen els Estats Units. El mateix president afganès, Hamid Karzai, hauria donat llum verda a la proposta plantejada per Washington i Alemanya, que insistien en la conveniència de posar en marxa una oficina des d'on dur a terme les negociacions de pau.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

No és clar, però, fins a quin punt els insurgents, reforçats per importants avenços sobre el terreny i que reclamen la victòria, estan disposats a obrir un procés seriós de negociació ni si les converses poden començar mentre encara hi ha tropes estrangeres al país. En el seu comunicat, els talibans diuen que "sempre han intentat resoldre el problema amb els Estats Units a través de converses" i adverteixen a la coalició occidental que "mai podrà obligar per la força els afganesos".

"Per tal d'arribar a una millor comprensió mútua amb els internacionals, tenim un primer acord per obrir una oficina política a l'exterior, incloent-hi Qatar, diu el text. Els talibans reclamen l'alliberament dels presoners de Guantánamo com a condició per a l'acord i neguen les informacions segons les quals les converses ja haurien començat.

Un dels problemes en els intents negociadors, fins ara frustrats, ha estat la dificultat per identificar negociadors realment representatius de la insurgència, i l'obertura de l'oficina s'identifica com un pas important en aquest sentit.

Kabul sempre havia defensat que no acceptaria cap mena d'ingerència estrangera en les negociacions amb els talibans, però la seva política havia quedat en un punt mort al setembre, amb l'assassinat de Burhanuddín Rabbaní, cap de l'Alt Consell Afganès per la Pau.

stats