Internacional 24/01/2016

Marcelo Rebelo de Sousa, elegit nou president de Portugal amb el 52% dels vots

L'únic candidat amb el suport de la dreta aconsegueix evitar la segona volta dels comicis

Ara
1 min
El candidat conservador, Marcelo Rebelo de Sousa, votant aquest diumenge. OCTAVIO PASSOS / EFE

BarcelonaAmb el 99,1% dels vots escrutats, el tertulià Marcelo Rebelo de Sousa ha guanyat clarament en la primera volta de les eleccions presidencials a Portugal, celebrades aquest diumenge. Ho ha fet, a més, passant el llindar del 50% dels vots (ha aconseguit un 52,1% dels vots), cosa que evita haver de celebrar la segona volta dels comicis (prevista per al 14 de febrer). Per darrere seu han quedat António Sampaio de Nóvoa, exrector de la Universitat de Lisboa (22,7% dels vots) l'ànima bessona de Pablo Iglesias i gran sorpresa de la nit, Marisa Matias (10,1%) i l'exlíder socialista Maria de Belém (4,3%).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els col·legi electorals han tancat a les 20 (hora catalana) després que els ciutadans hagin votat qui serà el substitut d'Aníbal Cavaco Silva, l'actual president, per als propers cinc anys. Segons dades de la Comissió Nacional Electoral, la participació a mitja tarda se situava al 37,69%, el que suposa tan sols dos punt i mig més que la registrada a la mateixa hora en els últims comicis presidencials (2011), quan l'abstencionisme va assolir un rècord històric (47,44% de participació al llarg de tota la jornada).

En declaracions aquest mateix diumenge recollides per Efe, Rebelo de Sousa, tertulià i l'únic candidat de dretes, s'ha es declarat "serenament confiat" en el resultat electoral. Un resultat, ha dit, que no espera ni amb grans eufòries ni amb grans preocupacions". Això sí, s'ha mostrat esperançat en què hi hagi hagut "una taxa de participació molt significativa".

stats