Un mort i un centenar de ferits en les protestes a Cisjordània, Gaza i Jerusalem

Creix la tensió al Pròxim Orient amb un nou Dia de la Ira arran del reconeixement de Trump de Jerusalem com a capital d'Israel

Un palestí ha mort aquest divendres i un centenar de persones més han resultat ferides per foc israelià a Cisjordània, Gaza i Jerusalem Est, en els enfrontaments que s'han produït arran de les protestes en el Dia de la Ira convocat en reacció al reconeixement de Donald Trump de Jerusalem com a capital d'Israel.

Trump atia el foc del conflicte traslladant l’ambaixada a Jerusalem

Mahmud al-Masri, de 30 anys i de la ciutat de Khan Iunis (Gaza), ha mort per ferides de bala a la zona fronterera a l'est de la ciutat, segons ha confirmat el portaveu del ministeri de Sanitat, Ashraf al-Qedra. El nombre de ferits a la franja, ha afegit, s'eleva a 34, tots amb ferides de munició real, la majoria de les quals a la part inferior del cos. Un dels ferits es troba en estat d'extrema gravetat.

Centenars de joves de l'enclavament s'han dirigit avui a les fronteres per enfrontar-se amb els soldats israelians després de l'oració del migdia, quan els altaveus de les mesquites han instat la població a prendre els carrers i a manifestar-se en suport de Jerusalem.

A Cisjordània i a Jerusalem, segons dades del servei d'emergències Mitja Lluna Roja -equivalent a la Creu Roja-, més de dos centenars de persones han hagut de ser ateses: 45 per ferides de bales recautxutades, 3 per cops i 162 que han inhalat gasos lacrimògens.

L'exèrcit israelià ha confirmat enfrontaments en sis punts de la frontera amb Gaza i en múltiples localitats de Cisjordània.

Una nova Intifada a Terra Santa

"Han sorgit protestes violentes en una trentena de localitats al llarg de Judea i Samaria (Cisjordània), així com a la franja de Gaza", ha assegurat l'exèrcit israelià en un comunicat en què ha afirmat que, a Cisjordània, unes 3.000 persones s'han manifestat "violentament" cremant pneumàtics i llançant bombes incendiàries i pedres contra les forces de seguretat.

A Ramal·lah, un miler de persones s'han congregat al centre de la ciutat i diversos centenars s'han desplaçat després cap a un punt militar al nord, on s'han enfrontat amb els soldats.

El xeic Hassan Yousef, líder del moviment islamista Hamàs a Cisjordània, ha dit a Efe durant la protesta que "el Divendres de la Ira és una resposta a Trump". "Contestem per frenar qualsevol violació contra el nostre poble i els nostres llocs sagrats", ha afegit.

Un altre líder del moviment, el xeic Yamal al Taweel, ha anunciat que "s'obrirà la batalla contra els sionistes".

Dimecres, Trump va declarar que Jerusalem és la capital d'Israel, i va contradir així dècades de consens internacional i la posició històrica dels EUA, unes polèmiques declaracions que han portat els palestins a rebutjar Washington com a mediador en cap procés de pau i a convocar per a aquest divendres un Dia de la Ira.

Avui també s'han registrat protestes en contra de la decisió del president nord-americà en diferents països àrabs i islàmics.