Internacional 10/12/2021

Les tensions a Ucraïna protagonitzen la primera gira europea de Scholz

El nou canceller alemany viatja primer a París i després a Brussel·les per reivindicar el seu paper dins el projecte europeu

3 min
El canceller alemany, Olaf Scholz, i el president francès, Emmanuel Macron

Brusel·les/BarcelonaEls anys i la seva habilitat per gestionar crisis van donar a Angela Merkel un pes dins la Unió Europea que anava fins i tot més enllà del que li correspon per ser el motor econòmic de la Unió. El seu successor, Olaf Scholz, té clar que Alemanya no pot perdre pistonada en aquest sentit i menys ara que cal enfocar la sortida de la crisi pandèmica i tots els seus reptes. "La política alemanya no pot quedar-se al marge de l'europea", ha dit Scholz.

Per això, el nou canceller alemany no ha trigat ni 48 hores a desplaçar-se primer a París i després a Brussel·les. La intenció és clara: reivindicar la importància del motor francoalemany i no deixar espai per al dubte sobre l'europeisme del nou govern de coalició. Però l'actualitat ha deixat l'espai just al simbolisme. Les tensions a Ucraïna i el paper de Berlín en la construcció del gasoducte North Stream 2 han marcat les dues trobades.

Scholz és un polític veterà, però després de 16 anys d'Angela Merkel controlant el timó d'Europa, aquest divendres ha sigut el president francès, Emmanuel Macron, el gat vell de la trobada, i fins i tot ha hagut de guiar el seu homòleg en els protocols inicials. Quan Scholz entrava decidit al Palau de l'Elisi, Macron l'ha hagut de parar i recordar-li que s'havien de fer l'enèsima foto. Una anècdota que evidencia la inversió de poders, si més no temporalment i de portes enfora.

Macron, sempre pendent dels detalls, ha piulat en alemany per donar la benvinguda al seu homòleg germànic. Després, en roda de premsa, ha posat en valor que Scholz hagi triat París com a primera parada i ha defensat que l'anomenat eix francoalemany està en forma: hi ha una "sòlida convergència de punts de vista" i una "voluntat de treballar conjuntament".

Poques hores després, a Brussel·les, Scholz s'ha reunit primer amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb qui ja comparteix una antiga trajectòria com a membres del mateix govern i, per tant, la sintonia també s'ha fet notar. "Aquesta visita demostra com és d'important la UE per al nou govern alemany", ha dit Von der Leyen. Després, Scholz s'ha reunit amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

En l'àmbit europeu, el canvi de color del govern alemany dona esperances a països com Espanya o Itàlia per aconseguir que es flexibilitzin les normes pressupostàries o s'avanci en qüestions d'integració econòmica europea en què els conservadors són més reticents. Tot i això, Scholz no s'ha mullat al respecte quan ha rebut les primeres preguntes en clau comunitària.

Tensions a Ucraïna

Però l'actualitat mana i tant al dinar de treball amb Macron com a Brussel·les, Scholz no ha pogut evitar abordar la situació a l'est d'Ucraïna, on la UE i l'OTAN tenen la mirada posada davant del reforçament militar de Rússia. El canceller ha parlat de protegir les fronteres, però sempre amb la intenció de desescalar el conflicte. "El nostre primer objectiu és evitar qualsevol tensió inútil", ha dit Macron, que ha parlat amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per discutir noves iniciatives per desbloquejar converses de pau quan es reuneixin la setmana vinent, com ara el Format de Normandia, una ronda de converses a quatre entre Alemanya, França, Ucraïna i Rússia, per mirar de rebaixar les tensions a la zona.

En les tensions amb Rússia, Alemanya hi té un paper especial pel projecte de gasoducte North Stream 2, que alguns països demanen cancel·lar com a represàlia per l'ofensiva a Ucraïna. Però ni Scholz ni Von der Leyen hi han entrat. De fet, Von der Leyen ha reiterat que els recursos energètics no han de ser un mitjà per exercir pressió. El nou canceller ha repetit que si Rússia s'excedeix a Ucraïna la UE haurà de respondre amb contundència, però no ha posat en qüestió el gasoducte.

La UE sancionarà l'empresa de mercenaris russa Wagner

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea aprovaran dilluns sancions contra l'empresa de mercenaris russa Wagner que té presència a Líbia o a la Republica Centreafricana, per violacions dels drets humans. Se sancionaran tres entitats i vuit individus connectats a aquesta empresa. La UE considera que Wagner ha actuat també a Ucraïna.

stats