CANVI DE CICLE
Internacional 26/09/2012

'The New York Times': "El 25-N es pot convertir en un referèndum no oficial sobre la independència"

La premsa internacional destaca l'impacte econòmic sobre Espanya del desafiament d'Artur Mas a Madrid. 'The Wall Street Journal' llegeix l'avançament electoral com un moviment per reforçar la reclamació de més autonomia

Ara
2 min
Portada del web del diari britànic 'Financial Times'

BarcelonaEl diari 'The New York Times', publica una notícia que lliga la protesta contra el Congrés a Madrid i la convocatòria de les eleccions anticipades a Catalunya. "Plantejant el desafiament polític intern més important, el líder de Catalunya, la regió econòmicament més forta, va convocar eleccions anticipades el 25 de novembre, que es poden convertir en un referèndum no oficial sobre la separació de la resta del país". L'article recull les declaracions de Gilles Moëc, economista del Deutshe Bank a Londres: "reafirmat al poder després de les eleccions, el govern podrà treballar més constructivament cap a la redefinició de la relació entre el govern central i les regions, però, mentrestant, la inestabilitat política a la regió més rica d'Espanya pot generar un tipus de reacció als mercats que precipiti la petició de Madrid de suport europeu".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

'The Wall Street Journal' entrevista aquest dimecres el cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, de visita a Nova York per participar en l'Assemblea General de l'ONU. El diari interpreta l'avançament de les eleccions com un gest d'Artur Mas −"el poderós líder de Catalunya"− "per reforçar la seva campanya de més autonomia per a la rica regió nord-oriental". Afegeix que "les agències de qualificació estan preocupades perquè la proposta de Catalunya d'obtenir una part més important dels impostos recaptats aquí podria enfonsar les ja delicades finances espanyoles". El diari cita un analista que diu que Madrid afronta una "setmana crítica" amb la reacció dels mercats a les últimes reformes, la presentació del pressupost del 2013 i, sobretot, la publicació de l'auditoria de la banca.

El britànic 'Financial Times' recull la notícia en portada sota el títol "La crisi secessionista afegeix patiment a Espanya". Es refereix a una "veritable crisi constitucional" i parla del 25-N com un "referèndum delegat sobre la independència catalana, després que Rajoy rebutgés la reivindicació de més autonomia fiscal, cosa que va alimentar l'onada de sentiment nacionalista".

El diari britànic 'The Guardian' apunta que "la independència serà la clau de les eleccions" del 25-N, les quals porten a Rajoy un nou conjunt de problemes mentre s'enfronta a un atur de més del 25% i una "doble recessió". També cita la "radical" Associació de Militars Espanyols, que va dir que "la Constitució obliga l'exèrcit a detenir i jutjar els separatistes si proclamen unilateralment un país separat".

stats