L'Haia condemna un 'senyor de la guerra' del Congo per crims de guerra a la República Centreafricana

El Tribunal Penal Internacional considera Bemba responsable de les atrocitats de la seva tropa contra civils

El Tribunal Penal Internacional ha declarat aquest dilluns culpable  Jean-Pierre Bemba, excap militar del Moviment per a l'Alliberament del Congo, de tres crims de guerra i dos més de lesa humanitat que van cometre les seves tropes a la veïna República Centreafricana entre el 2002 i el 2003. En una propera audiència a l'Haia, els jutges confirmaran quina és la pena que haurà de complir el processat, que està detingut des del 2008, quan va ser arrestat a Brussel·les.


La jutge Sylvia Steiner ha llegit la sentència en què es considera Bemba, que va arribar a ser vicepresident del país entre el juliol del 2003 i el desembre del 2006, responsable de les atrocitats contra civils centreafricans. En aquest sentit, els magistrats apunten que com a important cap polític i militar tenia poder per manar la tropa.

L'ara culpable va respondre a la petició del llavors president de la República Centreafricana, Ange-Félix Patassé, d'ajudar-lo a derrocar un intent de cop d'estat.


El judici s'ha centrat en la qüestió de la "responsabilitat de comandament", és a dir, si Bemba era legalment responsable dels crims dels soldats. El processat es va declarar innocent perquè, va argumentar, no tenia cap mena de control sobre els milicians.

Segons l'acusació, les forces de Bemba "van violar les seves víctimes a punta de pistola a qualsevol lloc i en qualsevol moment".

Més continguts de