MÓN
Internacional 06/04/2011

Les trampes de Berlusconi

El primer ministre italià se'n surt a evitar els diversos processos que hi ha contra ell amb estratègies com absentar-se dels processos o fer que el Parlament li redacti lleis a mida per protegir-lo

David àlvarez
2 min
Berlusconi, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha demostrat que té molta habilitat per esquivar els processos judicials que té oberts. Contra el president del govern d'Itàlia hi ha quatre processos en marxa. Dos d'ells estan relacionats amb les seves empreses, els coneguts com a casos Mediaset i Mediatrade, en què el primer ministre està acusat d'apropiació indeguda i frau fiscal. En el tercer se l'acusa de suborns a un advocat britànic, David Mills, perquè testifiqués a favor seu. Però potser el més mediàtic dels processos és el que l'acusa d'incitar a la prostitució de menors i d'abús de poder, el conegut com a cas Ruby. Com és marca de la casa, Berlusconi i el seu equip d'advocats no han estalviat esforços a l'hora de fer trampes per evitar passar comptes davant de la justícia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

No va als judicis

Dilluns, Berlusconi ja va avançar que no es presentaria a la primera jornada del judici que aquest dimecres començava a Milà i que vol aclarir si el primer ministre va pagar diners a una menor per tenir relacions amb ell. El líder del Poble de la Llibertat, que diverses vegades s'ha presentat com a víctima d'una persecució judicial, ha dit que només dedicarà els dilluns a atendre els seus judicis i, com que el cas Ruby començava en dimecres, simplement no s'hi ha presentat, com va prometre. De moment, Berlsuconi ha estat declarat “en rebel·lió” pels jutges del cas, però el judici ha quedat ajornat fins al 31 de maig. Dimarts, per ser més exactes.

Lleis a mida

Una altra estratègia que ha fet servir Berlusconi en diverses ocasions és la modificació de lleis que el protegeixin de l'acció de la justícia. Dimarts mateix, el Parlament italià va debatre la coneguda com a llei del procés breu. Aquest text faria prescriure en poques setmanes el cas Mills, en què s'acusa Berlusconi de comprar un testimoni, i podria invalidar també moltes de les acusacions dels casos Mediaset i Mediatrade.

Parlament controlat

Silvio Berlusconi no ha dubtat a fer servir també la cambra legislativa com a última barrera de contenció davant els jutges. A més del debat sobre la llei del procés breu, el Parlament italià va instar dimarts, un dia abans de l'inici previst per al judici del cas Ruby, el Tribunal Constitucional del país a ser l'encarregat de decidir qui ha de jutjar el primer ministre. L'argument de la majoria parlamentària dels partidaris de Berlusconi és que el premier va actuar per motius d'estat en el cas Ruby, i que l'únic òrgan competent per jutjar-lo seria el tribunal de ministres. Aquest òrgan, però, dóna llum verda només als processos autoritzats pel Parlament, de manera que és previsible que la majoria a la cambra del Poble de la Llibertat bloquegi el judici si el Constitucional decideix que ha de ser aquest tribunal polític qui encausi Berlusconi.

stats