Internacional 11/10/2014

Una trentena de nenes són obligades a casar-se cada minut

L'ONU alerta que cap país ha aconseguit la igualtat de gènere

Ara
2 min

BarcelonaEn el temps que dura una pel·lícula d'una hora i mitja s'hauran casat 2.500 menors d'edat en països en desenvolupament. En realitat són forçades a contraure matrimoni ja sigui per obligacions culturals, en nom de la tradició o per pagar deutes. Cada dia 39.000 nenes de tot el món passen per aquest tràngol. Cada minut, 27. El matrimoni prematur les condemna, a més, a tenir el doble de possibilitats de ser víctimes de violència domèstica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les dades són de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), que des del 2011 consagra la jornada d'avui a celebrar el Dia Internacional de les Nenes, una manera de denunciar que el món està lluny d'aconseguir l'equiparació de gèneres.

De fet, l'entitat denuncia que avui no hi ha cap país "amb igualtat de condicions per a les dones, amb igualtat d'oportunitats, de remuneració o de distribució de la riquesa".

La fotografia que dibuixa l'ONU està lluny d'albirar un món perfecte per a les generacions més joves. La situació encara és pitjor als països pobres o en desenvolupament, on hi ha 86 països que encara mantenen lleis que les discriminen en les herències o conserven costums en què prevalen els fills sobre les filles.

Segons aquest informe, només una quarta part dels parlamentaris de tot el món són dones.

Les dones tenen només el 15% de les propietats i moltes més dificultats per escolaritzar-se. Així, al 25% dels països hi ha més nens matriculats a primària que nenes i la xifra s'eleva al 44% si es parla de secundària.

Per això, l'ONU centra el dia d'avui a animar els governs i les comunitats a donar més "poders" a les dones a través d'augmentar la inversió a les escoles i lluitar també contra els abusos sexuals i físics. Un terç de les menors de tot el món pateixen violència.

L'informe 'L'estat mundial de les nenes' apareix just hores després que el premi Nobel de la pau d'aquest any recaigués en la jove pakistanesa Malala, que lluita amb tan sols 17 anys per aconseguir la plena escolarització de les nenes. Ella mateixa va patir en pròpia pell l'embogiment d'una part de la societat que vol mantenir les dones en un espai casolà i secundari. Fa dos anys, Malala va sobreviure a un atemptat dels talibans quan tornava de l'escola al seu país.

stats