Controvertit procés judicial
Internacional 02/11/2011

Els jutges decideixen que Assange sigui extradit a Suècia

El tribunal de Londres rebutja l'apel·lació dels advocats del fundador de Wikileaks, que s'enfronta a una acusació de violació i d'assetjament sexual. Pot apel·lar al Tribunal Suprem

Ara
2 min
Assange, en arribar aquest dimecres al Tribunal Superior de Londres / AFP

BarcelonaEl Tribunal Superior de Londres a autoritzat l'extradició a Suècia de Julian Assange, el fundador de Wikileaks, reclamat per la justícia nòrdica per una acusació de violació i una altra d'assetjament sexual. La sentència significa que Assange ha de ser traslladat en un termini mínim de 10 dies, però el diari The Guardian apunta que el més probable és que arribi a Estocolm abans del 26 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però l'informàtic encara té 14 dies per presentar un recurs davant del Tribunal Suprem, la màxima instància judicial britànica, cosa que podria dilatar el procés com a mínim fins l'any vinent. Per fer-ho, hauria de convèncer els jutges que hi ha en joc una qüestió "d'interès públic".

Assange sempre ha negat els càrrecs i assegura que es tracta d'un muntatge polític per silenciar el web de les filtracions, que travessa problemes econòmics pel boicot de les grans companyies de crèdit.

L'extradició es va autoritzar en primera instància, però Assange va presentar apel·lació al tribunal superior, que està previst que es pronunciï avui. Assange no està encara processat, però les autoritats sueques el reclamen perquè respongui els interrogatoris. Els advocats d'Assange han manifestat repetidament que està disposat a col·laborar amb la investigació des de Londres, però que es neguen a l'extradició perquè les lleis sueques permetrien l'empresonament preventiu del seu client.

Assange ha recordat dimarts al matí a la BBC que està sota arrest domiciliari des de fa 334 dies, en una mansió que Vaughan Smith, un amic periodista, li ha lliurat. L'informàtic ha de sotmetre's a estrictes mesures de seguretat: porta un braçalet electrònic i ha de signar cada dia a la comissaria més propera. "Tot això i encara no estic acusat de res", ha lamentat Assange. "Aquest assetjament és l'imperi de la llei? Si demaneu si em preocupa aquesta extradició, bé, la combatrem de diverses maneres, però evidentment és una realitat seriosa que hem d'afrontar".

stats