MÓN
Internacional 16/01/2011

'Ens vam trobar enmig d'una manifestació, vam tenir por, vam haver de córrer molt i notàvem els gasos lacrimògens'

Ja són a Barcelona els primers catalans que han aconseguit sortir per aire de Tunísia després que s'hi declarés l'estat d'emergència aquest divendres i que s'imposés un toc de queda nocturn que no s'ha respectat

Acn
3 min
Quatre dels turistes arribats de Tunísia

El Prat de LlobregatEl vol ha portat prop d'un centenar de persones a l'aeroport del Prat aquest dissabte quan passaven cinc minuts de les nou del vespre. 'Ens vam trobar enmig d'una manifestació, vam tenir por, vam haver de córrer molt i notàvem els gasos lacrimògens', ha explicat l'Alejandro Guillemet, un dels turistes que ha aterrat a Barcelona. Han viatjat en un avió de la companyia Air Europa que en total duia 200 passatgers i que tenia com a destinació final Madrid però que ha fet escala a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tunísia va tancar l'espai aeri aquest divendres al vespre. Tot i que l'ha tornat a reobrir aquest dissabte, el vol d'Air Europa que tenia com a destinació Barcelona a mitja tarda ha quedat anul·lat. Finalment, els primers catalans han pogut tornar amb un altre vol que havia d'arribar a les 22.50 però que ha sortit abans del previst, a les 19.50 hores, i per tant ha avançat la seva arribada una hora i 45 minuts. L'aeroport de Tunis, la capital, 'estava pres pels tancs i la policia armada i es veien disturbis de lluny', ha explicat l'Alejandro Guillemet, que ha tornat aquest dissabte d'un viatge turístic que ha fet amb tres amics més.

El seu, però, ha estat un turisme ben poc convencional, ja que durant aquesta setmana han viscut les revoltes populars dels tunisians, que han sortit de forma massiva als carrers. 'Ens vam trobar enmig d'una manifestació i la gent va ser molt amable, perquè van intentar amagar-nos. Al final vam acabar vuit persones en un cotxe.', ha relatat Guillamet. De fet, un dels seus amics, l'Iván, va haver-se de ficar al maleter del vehicle per poder escapar. 'Vam tenir por, però en general ha anat prou bé', ha dit el testimoni.

Aquest grup d'amics també va haver de córrer enmig de la gent que es manifestava dels carrers. 'Notàvem els gasos lacrimògens' que llançava la policia per dissoldre les protestes, ha explicat Guillemet. Al davant de l'hotel on s'allotjaven, hi havia un altre establiment hoteler 'que era propietat de la germana del president, i el volien cremar', ha manifestat l'Iván.

De la seva banda, l'Alfredo Araoz, un argentí que també era de viatge a Tunísia, ha explicat que viatjava en un cotxe llogat a 200 quilòmetres al sud de Tunísia quan va trobar-se la carretera tallada amb pedres i afirma que van destrossar-li el vehicle. Araoz va demanar refugi a uns nadius.

El Ministeri d'Afers Exteriors facilita el retorn de 198 passatgers

L'arribada d'aquest primer avió que ha dut 198 passatgers cap a Madrid i Barcelona ha estat possible gràcies a les gestions del Ministeri d'Afers Exteriors, segons ha dit l'organisme en un comunicat. El ministeri ha designat un equip dirigit pel secretari d'Estat d'Afers Exteriors i que té permanent contacte amb l'ambaixador d'Espanya a Tunísia, Antonio Cosano, i els socis europeus amb l'objectiu de garantir la seguretat dels espanyols que actualment són a Tunísia.

Segons el comunicat, ha estat aquest equip de treball i l'ambaixada els que han fet les gestions necessàires amb les companyies aèries per facilitar el viatge a aquells ciutadans espanyols que desitgin abandonar el país. Així mateix, la ministra d'Assumptes Exteriors, Trinidad Jiménez està en contacte permanent des de Moscou (on és en motiu de l'Any Dual Espanya-Rússia) amb el president i el vicepresident del govern espanyol, segons la nota.

El Ministeri d'Afers Exteriors manté la seva recomanació de no viatjar a Tunísia en vista dels darrers esdeveniments. Segons el Ministeri, Tunísia hi havia aquests dies un miler persones de l'estat espanyol, de les quals 600 hi habiten i 400 són turistes.

Un país submergit en la incertesa

Així doncs, els primers catalans han pogut escapar d'un país submergit en el caos i la incertesa. Aquest dissabte, quadrilles d'homes han disparat des de cotxes a Tunis, una ciutat on durant la nit d'aquest divendres s'han registrat saquejos i robatoris i on els militars han incrementat la seva presència aquest dissabte. D'altra banda, un grup de presos ha aconseguit escapar-se de la presó de Monastir, on s'ha calat foc i han mort 42 persones. Altres fonts apunten que també hi ha hagut altres revoltes a altres centres penitenciaris.

Mentrestant, els líders polítics s'han reunit al llarg d'aquest per dissenyar el futur polític del país. El president interí i fins ara president del Parlament, Fouad Mebazza ha jurat el càrrec aquest dissabte i ha demanat al primer ministre, Mohamed Ghannouchi, que formi un govern de coalició, 'd'unitat nacional'. Tot plegat, després que qui ha estat dictador durant 23 anys, Zine al-Abidine Ben Ali, escapés aquest divendres del país, pressionat per les protestes populars que ja fa un mes que duren. L'Aràbia Saudita ha acollit Ben Ali, després que França s'hagi negat a fer-ho.

Aquest dissabte s'ha sabut que la casa de Ben Ali va ser saquejada aquest divendres a la nit, després que ell abandonés l'Estat magrebí.

stats