Internacional 04/03/2020

Les tropes dels EUA bombardegen els talibans malgrat l'acord de pau

Justifiquen l'atac perquè els islamistes estaven atacant les forces de seguretat afganeses

Ara
2 min
Forces afganeses a la província de Helmand, al sud de l'Afganistan, on ha tingut lloc el bombardeig nord-americà

BarcelonaLes tropes dels Estats Units desplegades a l’Afganistan han bombardejat aquest dimecres combatents talibans a la província de Helmand, al sud del país, malgrat que Washington va signar un acord de pau amb els militants islamistes dissabte passat.

El portaveu de les forces nord-americanes al país asiàtic, el coronel Sonny Leggett, ha justificat el bombardeig perquè els talibans estaven atacant un campament de les forces de seguretat afganeses. Ha insistit que s’ha tractat d’una acció “defensiva” per “interrompre” l’atac insurgent, i ha recordat que és el primer atac de les forces nord-americanes contra els talibans en onze dies, malgrat que els combatents islamistes sí que han mantingut els atemptats tot i la firma de l’acord de pau.

"Els líders talibans es van comprometre amb la comunitat internacional a reduir la violència, i no a augmentar els seus atacs. Fem una crida als talibans perquè aturin els atacs innecessaris i respectin els seus compromisos. Com hem demostrat, defensarem els nostres socis [en referència a les forces afganeses] quan sigui necessari", ha escrit a Twitter el portaveu dels efectius nord-americans.

Entre dimarts i dimecres almenys 29 membres de les forces de seguretat afganeses han mort i onze més han quedat ferits en atacs dels talibans malgrat l'acord de pau. La majoria dels atemptats han tingut lloc a la província de Kunduz, al nord del país, i a les d'Uruzgan i Helmand, al sud.

De fet, els talibans ja van advertir dilluns que mantindrien els seus atacs contra l’exèrcit i la policia afganesos perquè, van precisar aleshores, l’alto el foc al qual s’havien compromès a l’acord de pau feia només referència a les tropes internacionals i no pas a les afganeses. En l’actualitat les forces estrangeres a l’Afganistan gairebé no fan operacions militars en solitari i bàsicament es dediquen a donar suport als efectius afganesos, sobretot des de l’aire, amb bombardejos, per repel·lir els atacs de la insurgència.

En conseqüència, després de l’atac nord-americà d’aquest dimecres es pot dir que no ha canviat res sobre el terreny malgrat la firma de l’acord de pau, el qual Washington ha presentat com un abans i un després a la guerra al país asiàtic. A la pràctica la població afganesa no ha experimentat de moment cap canvi.

stats