Internacional 26/08/2019

Trump vol bombardejar els huracans per evitar que arribin als Estats Units

El president dels Estats Units ho desmenteix en un tuit i assegura que "només són més 'fake news'"

Ara
2 min
El president dels Estats Units, Donald Trump, durant la cimera del G-7.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, té un pla per evitar que els huracans arribin a territori nord-americà: que l'exèrcit dels EUA els bombardegi –si és necessari amb artefactes nuclears– quan encara són al mar, i així frenar-los a temps perquè no toquin terra. Segons el portal nord-americà 'Axios', el mandatari va proposar formalment aquesta estratègia en una reunió d'alta seguretat nacional. "Ho tinc. Ho tinc. Per què no els bombardegem?", va dir, segons 'Axios', Trump. Diversos mitjans de comunicació dels Estats Units, que s'han fet ressò de la notícia, asseguren que no és el primer cop que el president ho planteja.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Es comencen a formar a la costa de l'Àfrica... Mentre es van movent per l'Atlàntic, llancem una bomba a l'ull de l'huracà i els aturem. Per què no podem fer-ho?", es va preguntar Trump, segons informacions d''Axios', que cita declaracions d'una font anònima que va presenciar la trobada. Tal com explica aquesta font, un dels oficials va respondre que "investigarien aquesta possibilitat".

Malgrat això, i tal com recull el diari britànic 'The Guardian', la Casa Blanca ha declinat fer cap comentari sobre les informacions d''Axios'. "No fem cap comentari sobre reunions privades que el president pot o no tenir amb el seu equip de seguretat nacional", han argumentat des de Washington.

Qui sí que ha comentat la notícia d''Axios' ha sigut el mateix Donald Trump. En un tuit, el president ha assegurat que són "fake news". Des de la cimera del G-7 a Biarritz, al País Basc francès, va denunciar que "la notícia d''Axios' és ridícula. Mai he dit això. Simplement, més notícies falses".

Una possibilitat recurrent

Poc després que Trump arribés a la presidència, la revista 'National Geographic' va publicar un article en què explicava que la idea de bombardejar els huracans havia sigut prou freqüent durant les últimes dècades. "És una opció temptadora, especialment quan, durant la temporada d'huracans, aquests fenòmens provoquen conseqüències notablement devastadores", diu l'article.

Després de cada huracà devastador, segons la revista, els governs reben cartes de ciutadans afectats demanant si hi ha alguna manera efectiva de prevenir l'arribada d'aquestes catàstrofes.

Però l'article desaconsella totalment aquesta pràctica. Titulat "The Surprising History of a Really Bad Idea" [La sorprenent història d'una autèntica mala idea], reitera que només plantejar-ho ja és una molt mala idea.

stats