Internacional 31/10/2020

Trump o Biden? Aquesta és la Gran qüestió

Carlos Pérez Cruz / Núria Ferragutcasas / Sònia Sánchez Washington Nova York Scranton
5 min
Donald Trump i Joe Biden durant el primer debat electoral abans del 3 de novembre

BRAD PRATT

“Voto Biden perquè les coses es calmin”

Em dic Brad Pratt, tinc 40 anys, visc a Winchester, a l’estat de Virgínia, estic casat i soc pare de tres fills. Treballo com a professor en un institut. El 3 de novembre votaré Joe Biden. No era el meu favorit a les primàries demòcrates, preferia Elizabeth Warren, però crec que Biden pot ser una força estabilitzadora, capaç de calmar una mica les coses. Això sí, no crec que l’exvicepresident pugui resoldre alguns dels temes que més em preocupen, com la influència dels diners en la política o la limitació de mandats per als càrrecs públics. Ell només vol tornar fer que les coses siguin com eren fa quatre anys, i jo llavors tampoc no estava content. Però l’alternativa és Donald Trump, un president autoritari.

Trump prospera en la ignorància, és un manipulador. És com un líder religiós que, digui el que digui, els seus seguidors s’ho creuran. Això sí, de portes endins et reconeixerà que Déu no existeix. Per als seus seguidors, una presidència de Biden seria obrir les portes al socialisme. Al seu cap, qualsevol demòcrata corre el risc de convertir-se en Alexandria Ocasio-Cortez. Jo no tinc problemes amb el que diu ella, però els seguidors del president sembla que vegin venir el fantasma de Lenin. El que em preocupa és la reacció de la gent si guanya Trump. Els pròxims quatre anys serien completament impredictibles. Podria corrompre el sistema democràtic. Tot i que digui que fa broma, ha parlat obertament de ser president més de dos mandats.

LEE JONES

“No m’agrada la personalitat de Trump, m’agraden les seves polítiques”

Em dic Lee Jones, tinc 68 anys i visc a Bluemont, a l’estat de Virgínia. Estic casat, tinc un fill i actualment estic jubilat. Em considero un independent que tendeix a votar republicà. El 3 de novembre, igual que fa quatre anys, votaré Donald Trump. El president ha fet una bona feina amb l’economia, la indústria ha prosperat. També amb els tractats comercials, especialment en els casos del nou NAFTA amb Mèxic i el Canadà i dels acords amb la Xina. Finalment, amb la immigració: no estic ni en contra ni a favor del mur, el que vull és que la frontera sigui segura, amb independència de quina sigui la millor manera d’aconseguir-ho. Estic a favor de la immigració a través d’un procés legal, no com a Califòrnia, que són grans defensors que la frontera estigui oberta.

No votaria Joe Biden perquè és massa progressista, ho ha sigut durant 47 anys. Biden obriria les fronteres, protegiria les ciutats santuari [les que no col·laboren amb els agents d’immigració] i seria més tou que Trump a l’hora de negociar tractats comercials. Però crec que té moltes possibilitats de guanyar. A molta gent no li agrada la personalitat de Trump. A mi no m’agrada ell, el que m’agrada són les seves polítiques. Trump no és un republicà de pura sang, és més un tipus independent que va a la seva. El que no descarto és que hi pugui haver alguns disturbis després de les eleccions. Espero que no afectin les borses!

NICOLA S.

“Com a dona i filla d’immigrants, Biden és el millor candidat per als meus drets”

Em dic Nicola S., tinc 29 anys, he nascut i crescut a la ciutat de Nova York i treballo en una empresa de relacions laborals. El meu estat típicament vota pels demòcrates, però crec que les llargues cues per votar per avançat d’aquests dies són una clara declaració contra la situació actual del nostre país. Volem expressar la nostra opinió. Ara mateix estic esperant per votar davant d’una escola del barri de l’Upper West Side. No votaré Donald Trump perquè només ens divideix: molta gent ja no mira la nostra diversitat com una fortalesa del país. Crec que Joe Biden ens pot tornar a unir.

Com a dona i filla d’immigrants (neta d’italians i filla d’una porto-riquenya), Biden és el millor candidat per als meus drets. A les primàries no vaig votar-lo, però sempre vaig pensar que era el candidat més fort per guanyar Trump. Nova York és una bombolla progressista i crec que alguns candidats més a l’esquerra del Partit Demòcrata no haurien sigut populars en altres parts del país. De fet, hauria votat Biden encara que no hagués escollit una dona com a companya de ticket electoral. Però, evidentment, estic contenta que triés una dona, i una negra. Vaig votar Hillary Clinton i espero que algun dia pugui veure una dona presidenta.

MARY SHATTENBERG

“He vingut expressament a Arizona a votar per Biden perque aquí el meu vot comptarà més”

Em dic Mary Shattenberg i visc a Califòrnia, on tinc una empresa de serveis sanitaris. Però tinc una casa a Arizona i he vingut expressament en un vol de dues hores només per poder votar aquí per Joe Biden, perquè a Califòrnia els demòcrates guanyen segur i és aquí on el meu vot importa més per derrotar a Trump. Aquesta presidència és un malson, està destruint la nostra democràcia. Els temes que més m’importen són el medi ambient, la justícia social i la gestió de la pandèmia i tot ha saltat pels aires amb Trump. Crec que ha fet del nostre país la rialla del món. En canvi, Joe Biden és un home decent. Jo adorava Obama i les seves polítiques. Crec que aquest any hi ha molta gent que vota per primer cop i jo mateixa he gastat un dia sencer per venir a votar on pot importar, així que crec que hi haurà una onada demòcrata aquest any. Crec que aquestes eleccions seran un referèndum d’aquesta presidència i que el president perdrà. El meu marit ha votat també per Joe Biden a Califòrnia i el meu fill, que viu a Irlanda, ara també ha votat demòcrata per correu des d’allà. La gestió de la pandèmia ha estat el pitjor de tot, no ho podia haver fet més malament, aquest home és un inepte. Realment confio que el podrem fer fora de la Casa Blanca.

MELISA MILTZ

“Potser acabo votant Trump perquè almenys saps què pots esperar-ne i ho ha fet bé en economia, però jo era seguidora de Sanders”

Em dic Melisa Miltz, tinc 39 anys i soc de Nova Jersey. Treballo de cangur i he vingut a Scranton a un festival de muntanyisme. Encara no he decidit qui votar. Tinc la papereta al cotxe, de fet, però no acabo de saber amb qui anar... Crec que podria acabar votant en blanc.

Però si hagués d’escollir un candidat potser votaria Trump, perquè almenys és el mal menor, el mal conegut, ja sabem què esperar-ne. Vaig votar Obama dos cops. I fa quatre anys vaig votar Trump, perquè és un home de negocis i crec que és el que necessitem ara. Però no m’agrada la forma amb què parla a la gent, i que li digui a la gent que begui lleixiu durant una pandèmia. Com pot dir aquestes coses? I el mateix amb Biden: no me’l crec, no crec que sigui sincer. La veritat és que era una gran seguidora de Bernie Sanders i penso que el van apartar de mala manera. A Biden no crec que pugui votar-lo. Almenys amb Trump saps que ha apostat per algunes polítiques econòmiques que han sigut bones. Ara mateix el que més em preocupa són les feines que s’estan perdent. Per a mi, el tema més important és la legalització de la marihuana, perquè soc una pacient. Però em fa molta por la incertesa que hi ha ara mateix, que no sabem com el país se’n sortirà i que les dues persones que es presenten a la presidència no m’agraden. He escollit no tenir fills per aquesta bogeria de món en què vivim.

stats