Mali
Internacional 05/04/2012

Els tuaregs anuncien la fi de les "operacions militars" al nord de Mali

El grup independentista Moviment Nacional d'Alliberament d'Azaouad atura els combats després d'anunciar que controla les principals ciutats del nord del país: Kidal, Gao i Tombouctou

Efe
1 min

ArgelEl grup independentista tuareg Moviment Nacional d'Alliberament d'Azaouad (MNLA) ha anunciat aquest dijous la fi "unilateral de les operacions militars" a partir de demà, en resposta a la petició del Consell de Seguretat de l'ONU perquè aturessin els atacs al nord de Mali.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Després d'alliberar tot el territori d'Azaouad (al nord de Mali), i tenint en consideració la petició del Consell de Seguretat, els Estats Units, França i els estats de la regió, el MNLA anuncia l'aturada unilateral de les operacions militars", ha assegurat en un comunicat a la seva pàgina web.

En la breu nota, signada pel secretari general del grup, Bilal Ag Al-Sharif, el MNLA "responsabilitza la comunitat internacional de la protecció del poble d'Azaouad davant un eventual atac de Mali".

El comunicat del MNLA arriba després que anunciessin també que tenen sota control les principals ciutats del nord del país: Kidal, Gao i Tombouctou.

Amenaça per la presència d'Al-Qaida a la zona

El Consell de Seguretat de l'ONU va condemnar els atacs, saquejos i l'ocupació del territori per la força per part dels grups rebels del nord del país, als quals ha demanat "l'aturada immediata de les hostilitats i tot tipus de violència".

Alhora, ha alertat sobre el perill que suposa per a la regió la presència d'Al-Qaida al Magrib islàmic, que ha augmentat l'activitat al nord de Mali i ha mostrat el seu "suport als esforços" de la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEEAO), amb l'objectiu de "restablir l'ordre constitucional" al país.

La CEEAO va decidir dilluns imposar un embargament total contra la junta militar de Mali, que va assolir el poder el passat 22 de març, mentre no es restableixi plenament l'ordre constitucional.

stats