Rússia i els EUA intercanvien acusacions a l'ONU per la violència a Ucraïna

Obama i Merkel amenacen Rússia amb noves sancions si "pertorba" les eleccions

Rússia i els Estats Units s'han intercanviat aquest divendres dures acusacions sobre Ucraïna en el Consell de Seguretat de l'ONU, on Moscou ha assegurat que Washington i la Unió Europea impedeixen qualsevol solució pacífica perquè donen suport a les operacions militars de Kíev. Rússia, que va sol·licitar una reunió d'urgència del Consell, ha acusat les autoritats ucraïneses de "violar" els acords de Ginebra i d'utilitzar tancs i helicòpters "contra manifestants". "Si aquestes aventures criminals no s'aturen ràpidament, serà inevitable que hi hagi conseqüències catastròfiques", ha advertit l'ambaixador rus, Vitali Txurkin.

El representant de Moscou, tal com havia fet prèviament el seu ministeri d'Exteriors, ha afirmat que durant les operacions empreses per Kíev a la ciutat de Sloviansk "es va sentir anglès entre els que atacaven", donant a entendre que hi havia efectius occidentals involucrats. "Occident ha de deixar de jugar amb el destí d'Ucraïna per a les seves pròpies metes geopolítiques", ha dit l'ambaixador, que ha demanat a Washington i Brussel·les que no cometin "errors fatals" i analitzin les conseqüències de les seves accions.

L'ambaixadora nord-americana, Samantha Power, ha replicat amb un dur discurs en què ha acusat Moscou de "desestabilitzar, amenaçar i terroritzar" Ucraïna i de mantenir un discurs a favor de la pau que no té res a veure amb les seves accions. "El fet de convocar una reunió d'urgència en protesta per l'ofensiva ucraïnesa és una mostra més que les autoritats de Moscou subestimen la intel·ligència de la resta de la comunitat internacional o tenen intenció de repetir a l'est d'Ucraïna la farsa de Crimea", ha dit Power, que ha defensat l'operació empresa per Kíev a Sloviansk i ha assegurat que qualsevol govern hauria actuat de la mateixa manera en veure el seu territori ocupat per paramilitars violents.

Els Estats Units han acusat Rússia de donar suport a aquestes milícies i de ser la causant de la inestabilitat a Ucraïna, un missatge similar al que han llançat països com França i el Regne Unit. "La hipocresia russa és esgarrifosa", ha denunciat l'ambaixador britànic, Mark Lyall Grant, que ha assenyalat que si els revoltats a l'est d'Ucraïna fossin "activistes pacífics", com diu Moscou, no haurien estat capaços d'enderrocar helicòpters ucraïnesos.

Obama i Merkel amenacen Rússia amb noves sancions si "pertorba" les eleccions

També aquest divendres el president dels Estats Units, Barack Obama, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han advertit que serà "inevitable" ampliar les sancions a Moscou si "pertorba" la celebració de les eleccions a Ucraïna, que se celebraran el 25 de maig. Fins ara els Estats Units i la UE han imposat únicament sancions a individus propers al Kremlin. Obama ha reconegut aquest divendres que s'estimaria més no haver de recórrer a sancions sectorials, però que ho farà "si és necessari". Obama ha assegurat que els Estats Units i Alemanya estan "units en la seva indignació per l'horrible tracte donat als observadors de l'OSCE", segrestats a l'est d'Ucraïna per milícies pro-russes.

El govern interí d'Ucraïna manté una ofensiva per reprendre el control de la ciutat de Sloviansk, al sud-est del país, en què aquest divendres han mort dos militars ucraïnesos i on hi ha hagut "baixes significatives" a la part dels revoltats pro-russos, segons ha informat el president interí d'Ucraïna, Oleksandr Turtxínov.

Més continguts de