Internacional 05/04/2014

El candidat dels Verds a presidir la Comissió Europea no veu "cap raó" per expulsar una Catalunya independent

José Bové, cap de llista juntament amb l'alemanya Ska Keller, assegura que Madrid no es podrà "oposar al resultat" d'un referèndum "transparent i amb observadors"

Acn
3 min

EstrasburgEl candidat dels Verds europeus a la presidència de la Comissió Europea, José Bové, assegura que el govern espanyol no es podrà "oposar" al resultat d'una consulta "si es fa de forma transparent i amb observadors per verificar que és democràtica". En una entrevista a l'ACN, l'altermundialista i líder camperol francès no veu "cap raó" per expulsar una Catalunya independent de la UE i trobaria "legítim que s'hi quedés". "Per mi no hi ha cap ambigüitat: Catalunya ja forma part de la UE i si demà el poble català decideix en referèndum que vol esdevenir independent, no hi ha cap raó per deixar-la de banda", assegura el cap de llista dels ecologistes europeus a les eleccions del 25 de maig.

Els Verds europeus fan un pas més en el seu suport al procés sobiranista: després que la també candidata ecologista a rellevar José Manuel Durao Barroso, l'alemanya Ska Keller, hagi donat suport a la consulta, Bové va més enllà i defensa l'encaix d'un Estat català a la UE. "Crec que seria legítim que Catalunya es quedés a la UE, i també Escòcia i d'altres països, regions i pobles", opina l'eurodiputat en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies. Bové denuncia que "la lògica dels Estats-nació està destruint Europa" i aposta per "crear una ciutadania europea més enllà dels estats per poder construït una democràcia a nivell dels ciutadans".

"A partir del moment en què els catalans han decidit organitzar aquest referèndum, si es fa de forma transparent i amb observadors per verificar que és democràtica, no veig com Madrid es podria oposar al resultat", confia Bové. "Seria completament contrari al dret dels pobles a decidir el seu propi futur", insisteix. Bové, però, demana a Catalunya que no s'independitzi "contra els altres pobles d'Espanya sinó, al contrari, per reforçar la idea democràtica que cada poble alhora que és sobirà i té la seva pròpia cultura s'obre als altres".v

Compromís personal amb la consulta

Bové és cap de llista juntament amb Keller, que en una visita a Barcelona el 10 de març va manifestar el seu "compromís personal" amb la consulta i va demanar al govern espanyol que obri "un procés de diàleg". "Els Verds europeus defensem la radicalitat democràtica i a Catalunya hi ha una demanda dels ciutadans a favor d'un referèndum", va admetre l'eurodiputada alemanya. Bové i Keller són els candidats d'ICV a la presidència de l'executiu comunitàri. També ERC comparteix grup parlamentari amb els Verds europeus a Brussel·les.

Combatre l'abstenció i la ultradreta és el principal repte dels Verds europeus aquest 25 de maig. Bové alerta que votar els partits que reclamen a Brussel·les que retorni les competències als estats membres és un "error" perquè "en comptes de resoldre els problemes actuals els pot agreujar". Bové retreu a la Comissió Europea que hagi gestionat la crisi com un organisme "tecnòcrata" i que treballi al marge del Parlament Europeu.

stats