AMÈRICA LLATINA

Els últims dies del kirchnerisme

L’Argentina afronta primàries sense Cristina Fernández

A la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, li queden pocs mesos vivint a la Quinta de Olivos, la residència privada dels caps d’estat del país. El 10 de desembre l’haurà de deixar, ja que és quan traspassarà el mandat presidencial a qui guanyi les eleccions del 25 d’octubre. Els candidats que hi concorreran s’elegiran demà a les primàries, que són obligatòries per a tots els partits. En aquests mesos farà poc de presidenta i molt d’àvia, ja que la seva filla, que viu amb ella, està a punt de donar a llum. No es pot presentar a les eleccions presidencials per limitació de mandat a dues legislatures consecutives, i el kirchnerisme deixa de tenir la seva cap en un càrrec públic, ja que Fernández de Kirchner ha optat per no presentar-se com a diputada en les que també seran eleccions legislatives parcials.

La sort del kirchnerisme està en mans d’un home, Daniel Scioli, de 58 anys, l’actual governador de la província de Buenos Aires i exvicepresident de l’Argentina al costat del president Néstor Kirchner.

Les primàries se celebren en els mateixos col·legis electorals on després s’escollirà el president i són obligatòries també per als 32 milions d’electors registrats al país. La participació, doncs, es preveu molt elevada.

Daniel Scioli es presenta a aquestes eleccions primàries sense rival intern. No és un kirchnerista pur, ja que no és de la corda ni de Cristina ni de Néstor Kirchner, el matrimoni presidencial que ha governat l’Argentina des del 2003. Scioli és un polític amb una gran cintura: ha passat pel centredreta i el centreesquerra, pel menemisme, el duhaldisme i el kirchnerisme, adaptant-se, ell i el seu discurs, a les necessitats del moment.

Per a uns, un gran estrateg polític, per a d’altres, simplement un home tou i feble que mira de continuar al poder adaptant-se als canvis d’aires i costi el que costi. “La pregunta que molts es fan ara mateix a l’Argentina és: ¿si guanya, trencarà amb el kirchnerisme per encetar una nova etapa política o serà fidel a Cristina Fernández?”, destaca l’analista polític Rosendo Fraga. Creu que el kirchnerisme ja treballa pel retorn de Cristina Fernández, si pot ser d’aquí dos anys en les legislatives de mig mandat. “El kirchnerisme no es refia de Scioli”, apunta.

El resultat, ajustat

Les enquestes indiquen que el candidat oficialista Daniel Scioli guanyarà les eleccions primàries amb un 36% dels vots, seguit de Mauricio Macri, l’actual alcalde de Buenos Aires, amb un 32%. Macri és un polític conservador de 56 anys que aspira a enterrar el kirchnerisme. “La fi del kirchnerisme generarà un canvi en les expectatives econòmiques”, assegura convençut qui també va ser president del club de futbol Boca Juniors.

I és que la situació econòmica que viu l’Argentina (amb una inflació per sobre del 35% que es fa sentir a la butxaca dels ciutadans) i la gran i creixent inseguretat són les dues grans preocupacions que pesaran en el vot de demà.

Més continguts de