Crisi del deute
Internacional 19/10/2011

La cinquena vaga general de l'any paralitza Grècia contra els plans d'austeritat

El govern de Papandreu vol acomiadar 30.000 funcionaris. Brussel·les discutirà dissabte una possible reestructuració del deute d'Atenes

Afp
1 min
Els escombriaries de l'ajuntament d'Atenes també fan vaga / REUTERS

AtenesNo hi ha vols als aeroports, ni taxis ni vaixells, els museus i les escoles estan tancats, en una Grècia que s'ha llevat paralitzada per una nova vaga general de 48 hores. La protesta coincideix amb el debat al Parlament d'un nou paquet de retallades del govern del socialista Papandreu, que s'ha d'aprovar dijous, i les discussions a Brussel·les sobre la situació financera del país previstes pel cap de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El sindicat majoritari al sector privat, GSEE, i el de funcionaris, ADEDI, denuncien els plans governamentals perquè "només enfonsen el país, destrueixen llocs de treball i desfan la societat". Es tracta de la cinquena vaga general que es fa a Grècia aquest any i la segona de 48 hores, després dels dos dies de vaga del passat mes de juny.

El nou pla d'austeritat preveu l'acomiadament de 30.000 treballadors del sector públic aquest any, la congelació dels convenis col·lectius i un augment d'impostos. A Brussel·les el responsable del Deutsche Bank, Josef Ackermann, ha començat a discutir amb les entitats financeres un pla de reestructuració o condonació del deute grec, que s'ha d'estudiar amb les autoritats europees.

A Frankfurt, la cancellera alemanya, Angela Merkel, els caps de la UE i els màxims representants de les finances mundials assistiran a la gala de comiat del president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, que acaba el seu mandat en plena crisi de l'euro.

stats