Europa

La vaga general contra l'austeritat paralitza Bèlgica

És la primera aturada convocada per tots els sindicats des del 1993. La protesta coincideix amb la cimera europea i ha paralitzat el transport i els serveis públics

Bèlgica està paralitzada per la vaga general convocada aquest dilluns pels sindicats contra les polítiques d'austeritat. La vaga coincideix amb una cimera europea per abordar la crisi econòmica i és possible que els caps d'estat s'hagin de desplaçar en helicòpter fins a l'edifici del Consell d'Europa, que està equipat amb un heliport.

Es la primera convocatòria d'aturada general al país des del 2005, quan només el sindicat socialista FGTB va cridar a la vaga. En aquest cas, els tres principals sindicats del país han fet un front comú i s'han unit per la protesta, un fet inèdit des del 1993.

Els ferrocarrils estan aturats des de diumenge a la nit. La circulació de trens internacionals de gran velocitat que connecten amb París, Amsterdam, Colònia i Londres està totalment aturada. Tampoc circulen metros, tramvies ni autobusos a Brussel·les, i arreu del país el transport públic està fortament afectat. També s'han anul·lat alguns vols a l'aeroport de Brussel·les, i el Charleroi, al sud del país, està tancat.

Els treballadors de correus també fan vaga, com els treballadors del port d'Anvers, un dels més importants d'Europa. A més, hi ha talls de carreteres i autopistes a tot el país. Tampoc funcionen les escoles.