Els migrants rescatats pel pesquer valencià arriben a Malta

Els nàufrags han estat deu dies a bord de l'embarcació esperant a desembarcar en un port segur

Els onze migrants rescatats pel pesquer valencià 'Nuestra Madre Loreto' i que han estat a bord de l'embarcació durant deu dies, han arribat aquest diumenge a Malta finalment. Els nàufrags han desembarcat al port de Haywharf, a La Valletta, la capital maltesa. Ara el govern de Malta intenta arribar a un acord per repartir els migrants entre diversos països, segons ha informat el diari 'Times of Malta'.

El pesquer 'Nuestra Madre Loreto' ha transferit els migrants aquest diumenge al matí a una embarcació de la Guàrdia Costanera de Malta, a unes 13 milles de la costa d'aquest país, després de passar-se dies bloquejat en aigües internacionals esperant una solució per als nàufrags.

El capità del pesquer, José Durá, ha confirmat que s'havia completat amb èxit el traspàs dels migrants a la Guàrdia Costanera de Malta, segons un missatge publicat a Twitter per l'ONG badalonina Proactiva Open Arms. Al missatge se sent al capità que diu: "Ja està tot acabat. Tots estem contents i ells encara més".

"El govern [espanyol] indica ara al 'Nuestra Madre Loreto' que posi rumb a Malta. Tard, malament i sense escrúpols. Jugant amb la seguretat de les persones, deu dies sense notícies, un temporal fort, una persona evacuada en helicòpter i un alt risc per a tota la tripulació ", ha escrit també Óscar Camps, fundador de Proactiva Open Arms, al seu compte de Twitter, en referència a l'actitud del govern espanyol durant tots aquests dies. L'executiu de Sánchez va rebutjar que els migrants desembarquessin en un port espanyol i va insistir que ho fessin al port més pròxim, o sigui, a Líbia.

La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha assegurat en un comunicat que, des del primer moment, l'executiu espanyol ha estat "promovent gestions" perquè el vaixell, que estava en aigües internacionals, anés a un port segur i pròxim. A més, el comunicat insisteix que el govern espanyol ha mantingut contacte permanent amb el patró a través dels serveis de salvament marítim, que depenen del ministeri de Foment (Sasemar).

El vaixell havia decidit aquest dissabte tornar a Espanya sense fer cas de les indicacions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va instar-lo a complir les lleis internacionals i dirigir-se al port més segur i pròxim. Ahir a la nit li va ser comunicat al patró del vaixell que podia dirigir-se a Malta, cap on va posar rumb, ha assenyalat Calvo en el comunicat.

En el mateix escrit, el govern espanyol defensa que la política migratòria europea ha de ser comuna i recorda que "tots hem de complir la normativa internacional i comunitària".