Efectes del temporal al centre de Canes. REUTERS

Un violent temporal sorprèn la costa dels Alps Marítims francesos

Disset morts i quatre desapareguts, el tràgic balanç de les pluges torrencials de dissabte a la nit entre Canes i Niça

Efectes del temporal al centre de Canes. REUTERS

Un violent temporal va assolar dissabte a la nit el departament francès dels Alps Marítims, entre Canes i Niça. La pluja torrencial va inundar baixos i garatges i va convertir en rieres bona part dels carrers de les poblacions d'aquesta zona. 

En total, 17 persones mortes i 4 desaparegudes és el balanç de la tempesta que ha deixat danys materials importants en una àmplia zona.

La violència de la pluja, sense precedents

El servei meteorològic francès va registrar pluges rècord. Entre les 7 i les 10 de la nit de dissabte, van caure 180 litres per metre quadrat a Canes, 159 a Mandelieu-la-Napoule, 100 a Valbonne, entre Canes i Niça.

Són valors registrats en poques hores que equivalen al 10% de la precipitació anual en aquesta zona, una dada que demostra la gran intensitat del temporal.

Pels meteoròlegs francesos, es tracta d'un fenomen històric però no excepcional a la riba mediterrània.

Són dos els factors que van actuar com a multiplicadors de la devastació. En primer lloc, el fet que la massa tempestuosa va quedar aturada en una mateixa zona. En segon lloc, que es tracta d'una regió densament urbanitzada i poblada, a tocar de la costa, de manera que els efectes de l'aigua són molt més dramàtics.

El balanç de víctimes: disset morts

Disset persones han mort en diferents episodis en aquesta zona del departament dels Alps Marítims. N'hi ha quatre que estan desaparegudes.

Aquests són els episodis mortals dels quals se saben detalls:

  • Biot: Tres persones grans han mort sorpreses per l'aigua mentre dormien a la residència d'avis on habitaven.
  • Mandelieu-la-Napoule: Set persones han mort atrapades als garatges de casa seva.
  • Vallauris-Golfe-Juan: Tres persones han estat localitzades a l'interior del seu vehicle, que va ser sorprès per l'aigua mentre passava per un petit túnel.
  • Antibes: Una persona ha mort en un càmping.
  • Canes: Tres persones han mort en diferents incidents provocats per l'aiguat.

Les zones més afectades

Segons la Prefectura dels Alps Marítims, la zona més afectada és la costa entre Canes i Niça. Entre les ciutats més tocades hi ha Canes, Antibes, Biot, Mandelieu-la-Napoule, Villeneuve-Loubet i Niça.

Moltes carreteres han quedat tallades i el servei ferroviari i l'electricitat pateixen alteracions a causa del temporal. El tren entre Toulon i Niça està fora de servei i hi ha 21.000 llars sense llum.

A l'estadi de Niça,  es va suspendre el partit que disputava l'equip local amb el Nantes, com es veu en aquest vídeo, per la intensitat de la pluja.

La solidaritat del president francès

El president francès, François Hollande, s'ha desplaçat aquest matí a la zona del temporal per expressar la " solidaritat nacional" amb les víctimes i els seus familiars.

Hollande ha anunciat que dimecres el govern francès declararà les ciutats afectades "zona castastròfica" i les indemnitzacions arribaran en un "màxim de tres mesos".