Internacional 14/02/2016

El papa demana a Mèxic "oportunitats" per no caure a mans dels "traficants de la mort"

Francesc diu una missa en una ciutat amb les taxes més altes de violència contra les dones

Carola Solé
3 min
Una dona amb un barret amb la cara del Papa prega a la missa multitudinària d'Ecatepec. HENRY ROMERO / RETUERS

Ciutat de MèxicJoan Pau II és venerat a Mèxic. Una gran estàtua del difunt papa saluda els mexicans al costat de la catedral metropolitana. Una de tres metres ho fa també des de l’atri de la basílica de la Mare de Déu de Guadalupe. Cinc vegades va trepitjar i besar terra asteca el pontífex polonès: el 1979, 1990, 1993, 1999 i el 2002. La seva imatge va arribar a promocionar-se a les bosses de patates fregides i el seu nom ha batejat escoles i carrers d’arreu del país. Com el de la Nunciatura Apostòlica de la capital, on des de divendres dorm cada nit el papa Francesc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’ombra de Wojtyla persegueix el primer pontífex llatinoamericà al seu propi continent, però Jorge Bergoglio està aconseguint imprimir el seu segell en un Mèxic que té poc a veure amb el que va visitar Joan Pau II. Assolat per la violència del narcotràfic, difícilment el crit de guerra de Francesc podria assemblar-se al que va fer famós Joan Pau II el 1990: “Mèxic sap ballar, Mèxic sap resar, Mèxic sap cantar, però més que cap altra cosa Mèxic sap cridar!”.

El papa argentí s’està guanyant el cor dels mexicans amb la seva ambivalència de dards directes contra els poderosos –“Ai de vostès si s’adormen sobre els llorers”, avisava als bisbes mexicans– combinats amb discursos conciliadors i gestos de recolliment.

La gairebé mitja hora que va estar resant sol i en silenci la nit del dissabte davant de la Mare de Déu de Guadalupe, venerada amb devoció a tota l'Amèrica Llatina, va colpir milers de mexicans. Especialment, perquè ho va fer complint el seu “desig més íntim” després d’haver llançat missatges durs als líders polítics i religiosos perquè no perpetuïn “privilegis” que acaben abonant “la corrupció i el narcotràfic”.

El Papa celebra a la missa multitudinària d'Ecatepec. HENRY ROMERO / RETUERS

“Aquest moment en què s’asseu davant de la Mare de Déu per contemplar-la en silenci, en pau, ha estat el més bonic del dia. Ha estat una senyal de la seva humilitat per entregar-se i inclinar-se davant de la nostra ‘Moreneta’”, deia emocionat l’Adán Ortiz, de 55 anys.

Després d’una primera jornada intensa a la capital, aquest diumenge el papa ha començat el seu recorregut maratonià que el portarà de frontera a frontera per diferents punts negres de Mèxic. La primera parada ha estat Ecatepec, que forma part de l’empobrit i violent cinturó de la capital. Uns 300.000 fidels l’esperaven a una gran esplanada d’un centre universitari, alguns fins i tot havent passat la nit al ras. Aquí el pontífex ha denunciat que hi ha "una societat de pocs i per a pocs".

Ecatepec és l’actual capital del feminicidi a Mèxic. Desenes de cossos mutilats han aparegut surant a un canal d’aigües negres d’aquesta ciutat, evocant la pitjor època de Ciudad Juárez.

A una missa celebrada a només 20 quilòmetres d'aquest canal, el papa s'ha referit a aquesta onada de violència al final de l’Àngelus. Mèxic ha de ser “una terra que no hagi de plorar a homes i dones, a joves i nens que acaben destruïts a mans dels traficants de la mort”, ha clamat davant de la multitud. Francesc també ha demanat que el país sigui una “terra d’oportunitats” que no faci necessària l’emigració, l’explotació laboral ni la “pobresa de molts, que és l’oportunisme de pocs”. Aquest dilluns s’espera que el pontífex reprengui aquests temes a Chiapas, l’estat més pobre i indígena de Mèxic per on comença el viacrucis de milers de migrants que busquen el somni americà.

Fets i no paraules

Tot i la claredat amb què Francesc s’ha expressat i s’espera que segueixi expressant-se sobre els problemes de Mèxic, hi ha qui creu que el considerat el papa reformador dedica molts esforços a les paraules però no tant als fets. Jesús Romero, una víctima de pederàstia de 33 anys que ha denunciat els abusos d’un capellà dels Legionaris de Crist des del 2007, està decebut amb el pontífex. El 2013, el Papa li va enviar una carta personal demanant-li perdó en nom de l’Església. El passat vergonyós del fundador de la congregació Marcial Maciel, acusat d’abusos, deuria pesar a la consciència del papa. Però, poques setmanes abans de la seva visita a Mèxic, Francesc va atorgar el perdó o l’anomenada indulgència plenària als poderosos Legionaris i no té previst reunir-se amb les seves desenes de víctimes. “Si pogués parlar amb el papa no li demanaria més paraules, sinó accions concretes i contundents”, ha dit Romero.

stats