Internacional 03/08/2021

La Xina afronta el pitjor rebrot des de l’inici de la pandèmia

Wuhan farà tests massius als seus 12 milions d'habitants i el país imposa noves restriccions i confinaments

Mar Sala
2 min
Una vista de la ciutat de Beijing , La Xina

BarcelonaLa Xina ha decidit aplicar restriccions i decretar confinaments parcials en diverses ciutats, mentre que Wuhan farà tests massius als seus 12 milions d’habitants per intentar frenar els últims rebrots que han infectat més de 400 persones al país durant les últimes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta del nombre més alt de contagis al gegant asiàtic, on es va originar el virus a finals del 2019, concretament a la ciutat de Wuhan, que no havia reportat casos locals de coronavirus des de mitjans de maig de l'any passat. Malgrat això, dilluns les autoritats van confirmar tres casos de la variant delta, la més contagiosa de les existents.

Els experts locals confien que l'experiència acumulada, amb l'ajut de la taxa de vacunació, que voreja el 16% de la població total, amb 223.299.000 administrats amb la pauta completa, impedeixin un rebrot a gran escala. Tanmateix, la soca ja s'ha dispersat en un grapat de províncies i grans ciutats, Pequín inclòs, durant les últimes dues setmanes.

Els últims casos de Wuhan, segons explica el subdirector del centre de control de malalties de la província de Hubei, Li Yangla, estan vinculats a casos a la ciutat de Huai, a la província de Jiangsu, així com els de les ciutats properes de Jingzhou i Huanggang des de dissabte. El brot va començar a la capital provincial de Nanjing a finals de juliol, a causa d’un vol internacional vingut de Rússia.

Un funcionari de Nanjing ha acusat del brot "la laxitud mental" que els ciutadans han començat a tenir quan, fins i tot després d'estar informats els primers casos, algunes botigues no van verificar rigorosament les credencials de salut digital dels clients i no van fer servir correctament la mascareta.

Un membre del personal anuncia restriccions a causa del covid-19 a Yangzhou, província oriental de Jiangsu.

La delta, una batalla emmarcada en una lluita que creien guanyada

Pocs brots ha hagut de gestionar la Xina des que va començar la pandèmia, i els grups de contagis detectats els ha aconseguit controlar ràpidament. Mentre la resta del món continuava amb l’ai al cor i amb quarantenes estrictes, ja el març del 2020 el gegant asiàtic va anunciar per primera vegada que no havia reportat cap cas nou de contagi de la malaltia. Tres mesos després, la ciutat d’on havia sorgit el virus llançava una imatge de normalitat festiva, amb milers de persones amuntegades sense mascareta ni mesures de protecció.

Tot i que el brot encara acumula un nombre relativament baix de casos, el repte pot ser més complicat si aquest nou episodi el protagonitza la variant delta, per la seva ràpida transmissibilitat.

La Xina ha sigut un dels països del món que han combatut amb més èxit la pandèmia. Les xifres oficials donen un balanç que supera per poc els 105.000 contagiats i 4.848 morts, sobre una població de 1.400 milions d'habitants. Ha estat, a més, l'única de les principals economies que va créixer l'any passat, i bastant: un 2,3% del seu PIB.

stats