Internacional 11/02/2021

La Xina celebra l'any del bou sota la por al coronavirus

La benvinguda de l'Any Nou no tindrà festes ni reunions familiars

3 min
Un grup de persones arriben a pekin, per passar el cap d'any

PequínL’esplanada semibuida a l'entrada de la gran estació central de tren de Pequín, sense centenars de passatgers amuntegats, és un clar indicador de com el coronavirus continua impedint normalitzar la vida, fins i tot a la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Enguany han desaparegut les llargues cues i la multitud de gent que espera pacientment per poder entrar a l'estació carregada de maletes i paquets amb els regals d'Any Nou. Són les vacances més llargues i esperades del calendari, un moment molt semblant al Nadal d'Europa, en què tothom viatja per reunir-se amb la família.

La por als rebrots de covid-19 obliga els xinesos a viure el seu segon Any Nou sota restriccions, sense grans celebracions i separats de la família. En condicions normals, en aquestes dates estaríem veient la migració interna més gran del món: centenars de milions de xinesos viatjant. Però ara com ara és una foto del passat. No s'han vist aeroports col·lapsats, ni estacions abarrotades durant la setmana prèvia a l'arribada de l'any del bou, aquest 12 de febrer. També ha desaparegut la revenda, a preus abusius, dels desitjats bitllets per viatjar.

Davant l'augment de rebrots al nord del país registrats al desembre, el govern ha demanat a la població que no es desplaci per reduir el risc d'expandir l'epidèmia. La recomanació no és una prohibició, però ha anat acompanyada de tota una sèrie de mesures dissuasòries per frenar els desplaçaments. Per viatjar es requereix una PCR negativa, i en moltes províncies també s'exigeix als visitants una quarantena “tova”, és a dir, que es mantinguin aïllats, sense participar en reunions i informant del seu estat de salut.

Les mateixes restriccions es poden exigir a la tornada al lloc de residència, finalitzades les vacances. Les mesures, que s'han anat anunciant en forma de degoteig, canvien segons les províncies i resulten confuses. Però aconsegueixen l'objectiu: davant la incertesa i les dificultats, millor quedar-se a casa.

Per als més de 240 milions d'emigrants del camp que treballen a les ciutats i que només veuen la seva família en aquesta època de l'any la situació és especialment dura. Per traslladar-se a les zones rurals és necessari el PCR negatiu per agafar el transport, però quan són al seu destí se n’han de fer un de nou al cap d'una setmana i un tercer als quinze dies. A més, se'ls demana que s'aïllin dues setmanes a casa i no participin en celebracions fora del nucli familiar. Aquestes condicions no fan gaire viable el llarg viatge per al final no poder gaudir del retrobament i les festes. I cal afegir la incertesa de si es podrà tornar amb normalitat a la ciutat i recuperar la feina.

A la Xina s'ha criticat la duresa d'aquestes mesures contra un col·lectiu que fa les feines més penoses. El govern es justifica en la necessitat de protegir les zones rurals del perill del contagi, ja que allà els controls sanitaris són més precaris.

Un 60% menys de desplaçaments

Un altre grup directament pressionat són els funcionaris i quadres del partit als quals s'ha exigit que no surtin dels seus llocs de residència, excepte per motius de força major. En aquesta categoria s'inclou personal sanitari, professors i funcionaris.

El resultat és que, segons el ministeri de Transport, els viatges es reduiran un 60% en comparació amb el 2019, l'últim any en què es va celebrar amb normalitat l'Any Nou.

Precisament és l'economia, sobretot el sector del turisme i la restauració, el que més pateix la cancel·lació de les celebracions. Les vacances d'Any Nou, també conegudes com a Festa de la Primavera, és el període més important de consum de tot l'any.

Per intentar compensar el malestar i les pèrdues, el govern ha incentivat el repartiment de vals de consum i descomptes. També s'ha estimulat que les empreses ofereixin compensacions als treballadors que no viatgen en forma de diners extres o fins i tot el pagament de factures mèdiques.

stats