Internacional 29/12/2011

La Xina vol enviar una missió no tripulada a la Lluna l'any 2016

Entre els futurs plans espacials de la Xina, també hi ha programes d'exploració de planetes i asteroides, del Sol, dels forats negres i d'altres cossos celestials

Efe
2 min

PequínEl Govern de la Xina ha confirmat aquest dijous que en menys de cinc anys portarà per primera vegada un vehicle no tripulat a la superfície de la Lluna, un primer pas més de cara a que els seus astronautes trepitgin el satèl·lit i el país segueixi, així, el camí dels EUA i l'URSS per convertir-se en superpotències espacials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'objectiu s'ha fixat en el Llibre Blanc sobre les Activitats Espacials de 2011, un document que l'Executiu xinès ha presentat en una roda de premsa i que estableix també altres fites de la carrera espacial xinesa durant el Pla Quinquennal 2011-15.

El programa lunar

El programa lunar (una de les branques més importants de la investigació espacial xinesa, al costat dels vols tripulats i els projectes per a una estació permanent en el cosmos) se centrarà en desenvolupar amb èxit una tecnologia "d'aterratge suau" que més tard permeti portar-hi astronautes.

Xina ja ha aconseguit que dos dels seus satèl·lits (els Chang E I i II) assoleixin l'òrbita lunar, el 2007 i 2010, encara que aquestes sondes simplement han servit per recollir informació fotogràfica del satèl·lit i estaven programades per estavellar-s'hi violentament, després.

Sense data

No hi ha data fixa per a l'arribada al satèl·lit terrestre dels primers taikonautes (sobrenom amb el que sovint s'al · ludeix als astronautes xinesos, ja que espai en mandarí és taikong), encara que tenint en compte que la Xina sembla dividir aquest programa en fases de cinc anys, podria produir-se aquest fet històric entre 2020 i 2025, mig segle després que els EUA, primera potència en aconseguir-ho.

L'exploració lunar és potser la part més cridanera dels futurs plans espacials de la Xina, però no l'única: el Llibre Blanc assenyala que el país també continuarà programes d'exploració de planetes i asteroides, del Sol, i dels forats negres, entre d'altres cossos celestials.

També conduirà experiments sobre microgravetat, vida a l'espai, i promourà la cooperació internacional en l'estudi del cosmos, ha assenyalat, recordant que ja ha col·laborat en aquest sentit amb països com Rússia o Austràlia.

Al mateix temps, la Xina, que aquesta setmana també ha iniciat el funcionament de "Brúixola", el seu sistema de posicionament alternatiu al GPS nord-americà, assegura que en els pròxims cinc anys augmentarà el control de les "escombraries espacials" i dels sistemes d'alerta que alerten per quan aquesta ferralla cau a la superfície terrestre.

El Consell d'Estat insisteix en el document que l'exploració espacial "és una important part de l'estratègia general de desenvolupament de la nació" per al lustre 2011-15, en què la Xina busca seguir ascendint en el seu camí a ser un país desenvolupat, amb la innovació tecnològica com a prioritat.

stats