Internacional 16/06/2014

La Xina executa 13 persones acusades de terrorisme

Pequín els atribueix atacs a la regió de Xingiang i Tiananmen

Reuters
2 min
Imatges de l'atemptat comès a la plaça Tiananmen el 28 d'octubre de 2013

PequínLa Xina ha executat avui 13 persones acusades de cometre "atacs terroristes" en els quals haurien mort 24 persones a la regió de Xingiang. A tres d'ells se'ls ha relacionat amb l'atac a la plaça de Tiananmen, l'octubre de l'any passat. "Els 13 criminals havien planejat violents atacs terroristes i van assassinar despietadament policies, càrrecs governamentals i civils", ha anunciat l'agència oficial de notícies xinesa Xinhua.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats judicials han trobat culpables els processats d'haver organitzat grups terroristes, assassinats, robatoris i maneig d'explosius. Segons la sentència, els executats haurien comès diferents atacs a la província de Xingiang, amb una majoria de l'ètnia iugur, de religió musulmana.

A més, tres acusats més haurien participat en l'atemptat de l'octubre a la simbòlica Plaça Tiananmen de Pequín, que va causar la mort a cinc persones, entre elles tres dels atacants, i ferides un total de 40.

La regió del Xingiang es el feu tradicional dels uigurs, ètnia de religió musulmana. El govern xinès ha atribuït els diversos atacs terroristes que han sacsejat, tant a la regió com al conjunt del país, integristes islàmics que defensen la independència del Xingiang.

Juntament amb els condemnats ha mort un altre home ha estat sentenciat a cadena perpètua i quatre més a penes compreses entre els cinc i els vint anys de presó. La cadena pública de televisió xinesa CCTV mostrà imatges dels condemnats vestits de taronja en un tribunal de Xingiang.

Segons la televisió pública xinesa, els homes havien format un grup terrorista l'any 2011 i entre el desembre del 2012 i el setembre del 2013 s'haurien traslladat a Pequín per preparar l'atemptat comès a la plaça Tiananmen.

El govern de Pequín acusa els uigurs de voler instaurar una regió independent regida per lleis i costum islàmics i ha iniciat una ofensiva contra els membres d'aquesta minoria.

stats