Internacional 17/10/2016

La Xina llança a l'espai la seva missió tripulada més llarga

Dos astronautes s'estaran 33 dies a l'espai, els primers que Pequín envia a l'espai després de tres anys

Efe
2 min
El coet xinès que transportava els astronautes a l'espai.

Jiuquan (Xina)La Xina ha llançat avui a l'espai una missió tripulada de 33 dies, la més llarga de la història del país, amb dos astronautes a bord de la nau 'Shenzhou-11', que s'acoblarà al laboratori Tiangong-2 per iniciar els preparatius de la futura estació espacial del gegant asiàtic al voltant de la Terra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nova cursa espacial: els EUA i la XinaTal com estava previst, la nau es va enlairar diumenge a la nit –hora catalana– impulsada per un coet des del centre de llançament de Jiuquan, al desert del Gobi, davant un reduït grup de periodistes estrangers com a testimonis.

El tradicional compte enrere ha donat pas a l'encesa dels propulsors i, després de provocar un soroll estrepitós, el coet s'ha elevat sobre el desert rumb a les estrelles, quan despuntava el dia i la lluna estava encara il·luminada.

Tretze minuts després del llançament, les autoritats xineses han donat per bona l'operació: "El 'Shenzhou-11' està en la seva òrbita determinada segons el pla original. Per tant, la posada en òrbita de la missió tripulada ha estat un èxit", ha anunciat des de la base un oficial de militar.

Primera missió en tres anys

Amb el llançament de l'onzena nau de la família 'Shenzhou' –que en mandarí significa, literalment, 'vaixell diví'–, la Xina tanca un parèntesi de més de tres anys sense enviar astronautes a l'espai.

'Shenzhou-11' té previst ara volar fora de l'atmosfera fins que arribi al seu pròxim destí, l'òrbita del laboratori espacial xinès Tiangong-2 (a una altura de 393 quilòmetres sobre la Terra), d'aquí dos dies.

Els astronautes Jing Haipeng i Chen Dong, la tripulació de 'Shenzhou-11', són els encarregats d'executar les tasques de la sisena missió tripulada que el gegant asiàtic envia a l'espai, després de les cinc que es van llançar entre 2003 i 2013, i que serà, si es compleixen els plans, la més llarga.

Jing, un veterà de 50 anys que ja va participar en les missions 'Shenzhou-7' (2008) i 'Shenzhou-9' (2012), comandarà la nau amb l'ajuda de Chen, debutant en els viatges espacials als 37 anys.

Tots dos, amb els seus vestits espacials, van ser acomiadats tres hores abans del llançament, en una cerimònia solemne a la qual van ser aclamats per diverses desenes de ciutadans desplaçats a la desèrtica base de Jiuquan, al ritme de l'himne nacional xinès.

stats