Internacional 15/08/2015

La Xina evacua tots els residents en un radi de tres quilòmetres al voltant de l'explosió de Tianjin

Encara hi ha petites deflagracions al lloc de la catàstrofe de dimecres i les autoritats xineses temen una possible contaminació química

Efe
2 min

PequínLes autoritats xineses han ordenat l'evacuació de tots els residents en un radi de 3 quilòmetres al voltant de l'epicentre de les explosions produïdes dimecres en un magatzem del port de Tianjin (nord),magatzem del port de Tianjin (nord), entre temors per una possible contaminació química, segons publica l'agència oficial Xinhua. L'ordre ha estat emesa després que forces militars especialitzades en guerra química entressin avui al lloc exacte on es van produir les deflagracions amb l'objectiu de trobar supervivents i investigar les causes del que ha passat.

Encara es desconeix el contingut exacte dels contenidors, i les explosions han causat fins al moment 104 morts, 21 d'ells bombers, centenars de ferits i un nombre indeterminat de desapareguts. De les 721 persones que van ser hospitalitzades, 25 es troben en estat crític i 33 greus.

A més, alguns mitjans locals i usuaris de xarxes socials com Weibo, el Twitter xinès, han advertit aquest dissabte que encara se succeeixen petites explosions al lloc de la catàstrofe. Els experts adverteixen del perill que poden presentar per a la salut i el medi ambient aquests gasos encara no identificats, segons destaca el diari de Hong Kong 'South China Morning Post' (SCMP). Funcionaris de l'oficina mediambiental de Tianjin han trobat cianur i altres químics en dues clavegueres de la ciutat que excedien fins a vuit vegades els límits de seguretat permesos, apunta també aquest diari.

La policia xinesa ha assenyalat que a la terminal s'emmagatzemava sobretot nitrat d'amoni, nitrat de potassi i carbur de calci, i en els papers de l'empresa també apareix diisocianat de toluè, altament tòxic. Gao Huaiyou, sotsdirector de seguretat laboral de Tianjin, va dir divendres en una compareixença de premsa que "els perillosos químics que van explotar a la terminal de contenidors no poden ser identificats encara". No és possible, va explicar, pels danys ocorreguts en les oficines de la companyia, però també per "discrepàncies greus entre la documentació de l'empresa i els registres dels clients".

Supervivent a 50 metres de l'epicentre

Mentre avancen les tasques d'evacuació, un home d'uns 50 anys ha estat rescatat amb vida aquest mateix diumenge a uns 50 metres de l'epicentre de les explosions a la terminal de contenidors. Segons publica l'agència oficial Xinhua, l'home ha estat trobat per les forces especialitzades en guerra química que han entrat al lloc de la catàstrofe i ha estat traslladat immediatament a un hospital de la ciutat. Segons aquestes informacions, el rescatat "estava conscient i podia parlar". Es tracta del primer supervivent trobat des de dijous i no es descarta trobar-ne més.

stats