PROCÉS INTERN EN EL PP

Isern valora esperar que Madrid intervingui en el PP de Palma

El batle no vol arriscar-se a presentar-se com a candidat davant la confusió del procés intern obert

Mateu Isern valora continuar sense fer cap moviment per postular-se oficialment per repetir com a candidat a Palma fins que no es resolgui el procés intern obert pel PP de Mallorca per a les juntes locals, i esperar així que sigui la direcció del PP estatal la que intervingui des de Madrid per decidir qui ha de ser el cap de llista electoral dels populars a Palma. El batle confia en el suport del carrer Génova, que té la darrera paraula pel que fa als candidats de les capitals de província, davant la resistència que troba a les seves aspiracions per part de José Ramón Bauzá i José María Rodríguez. Isern no vol arriscar-se a sotmetre's ara a un procés intern on podria perdre, i ningú no li assegura que no s'hi presenti un altre aspirant, abans que Madrid no s'hi hagi pogut pronunciar.

En qualsevol cas, el calendari aprovat pel PP de Mallorca ha generat confusió a les files populars. Des d'aquest dijous s'ha obert un termini de deu dies perquè els aspirants a cadascuna de les juntes locals comuniquin al partit la seva candidatura. En el cas que hi hagi més d'un aspirant, s'obrirà un altre termini fins al 10 de novembre perquè la junta local triï internament entre els aspirants. La confusió prové que en el cas de Palma el candidat sempre ha de tenir el vistiplau de la direcció de Génova. El secretari general del PP palmesà, Álvaro Gijón, ha confirmat a aquest diari que la junta territorial seguirà exactament aquest procés. Si només hi ha un candidat, quedaria automàticament proclamat a l'espera de la validació per part de Madrid. En cas contrari, s'obriria un termini fins al 10 de novembre perquè la junta territorial triàs entre els aspirants, també a l'espera de Madrid.

Isern no vol passar per aquest procés ni acceptar terminis. Entén que es tracta d'un nou envit per part de Rodríguez –que ja el va pressionar amb la possibilitat de convocar unes primàries– perquè sigui ell qui faci la primera passa i accepti així les condicions del líder històric del PP de Palma, que principalment sempre passen per la negociació de la llista electoral. El batle tampoc no acaba de veure clar que, una vegada que ell comunicàs oficialment al partit la seva disposició a ser candidat, Rodríguez no acabi presentant un altre aspirant amb més suports dins la junta territorial que controla. Davant això, l'actual batle valora esperar que acabi el termini de deu dies donat pel partit, que sigui Rodríguez qui mostri si té una altra carta, i en el cas que no s'hi presenti ningú més, esperar que Madrid hi intervingui.

Rodríguez no té bo a Génova

Qui va qüestionar si Palma ha de seguir el mateix calendari que la resta de juntes a la reunió del PP de Mallorca va ser l'exbatlessa Catalina Cirer, enfrontada amb Rodríguez perquè en el seu moment passà per la mateixa situació que travessa ara Isern quan va ser la candidata del PP a Cort. Cirer va ser qui remarcà a la reunió que el candidat palmesà ha de rebre el vistiplau de Madrid i advertí sobre si el termini de temps tan curt donat, de deu dies, es pot compatibilitzar amb això. La qüestió quedà enlaire a la reunió, però deixà així en evidència la intenció de controlar el procés.

Al marge d'això, en la seva posició el batle també té en compte que Rodríguez no té bo a la seu del carrer Génova. La direcció de Mariano Rajoy va vetar expressament fa quatre anys les aspiracions del líder del PP de Palma a ser candidat a Cort. Tampoc no va acceptar altres alternatives proposades pel mateix Rodríguez –es va parlar d'Álvaro Gijón– fins que finalment va sortir el nom de Mateu Isern. A aquest li aconsellen ara que esperi que es reprodueixi aquesta mateixa situació.

Isern entenia que amb els gestos que va fer la setmana passada abans de l'assemblea del PP de Palma, quan va dir que li feia il·lusió tornar a ser el candidat, es va posar a disposició del partit i fins i tot va mostrar-se disposat a negociar la llista electoral, n'hi havia prou per vèncer la resistència de Rodríguez. No obstant això, s'ha trobat que el lider del partit continua parlant d'ell com un "gran candidat, igual que els altres 6.000 militants que té el partit a Palma".