CAS PONT DEL TREN

La jutgessa arxiva la causa d'Orta contra Joan Font

La interlocutòria declara l'arxivament de la causa perquè no s'ha provat que el portaveu de MÉS al Consell s'hagués confabulat per beneficiar un empresari de Petra

La causa que havia obert el gerent de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), José Ramón Orta, contra l'actual portaveu de MÉS al Consell, Joan Font, i contra qui l'any 2008 era el seu homòleg a SFM, Jaume Jaume Oliver, i Bartomeu Gual, adjunt al gerent de SFM, ha estat arxivada. La jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 5 de Palma considera que no s'ha provat que entre Jaume, Gual i l'empresari Gabriel Mas “existís acord per adjudicar el mes d'octubre de 2008 el contracte de modificació de l'empedrat del Pont del Tren, situat entre el carrer del Marquès de la Fontsanta i Eusebi Estada per part de SFM a l'empresa Biel Galmés SL, ja que el preu oferit fou el més econòmic”.

Orta havia presentat una querella que denunciava que Font, quan era batle de Petra, hauria avalat l’any 2008 un document en què certificava que l'empresa de Galmés estava al corrent de pagament amb la Seguretat Social perquè aquesta pogués resultar adjudicatària de les obres de substitució de les llambordes del pont del tren de Palma per valor de gairebé 210.000. La informació avalada per Font, segons l’actual direcció d’SFM, era falsa. En aquell moment, el grup polític de Font estava al capdavant de la Conselleria de la qual depenia SFM.

En la interlocutòria, la jutgessa Ana San José apunta que, tot i que sí que s'ha demostrat que l'empresari petrer no estava al corrent de les seves obligacions amb la Seguretat Social, això és una vulneració de la legalitat administrativa però no penal i, a més, no s'ha constatat que Joan Font, quan firmà la declaració responsable relativa als requisits de capacitat per subscriure contractes que efectuà l'empresa, incorregués en un delicte de falsedat, ja que la seva obligació era deixar constància de les afirmacions de l'empresa –que no digué la veritat–, emperò “no s'ha demostrat que [Font] conegués si eren o no falses o inexactes”.

L'arxivament és provisional i s'hi pot presentar recurs de reforma.

"Denúncies polítiques"

Després de conèixer l'arxivament de la causa, el portaveu de MÉS al Consell ha dit que “es demostra que les denúncies d’Orta són polítiques i només pretenen desprestigiar els adversaris polítics”. No és la primera vegada que des del Partit Popular s'ha acusat Font, que ha bravejat de ser “la persona contra la qual el PP i el seu entorn han posat més querelles o denúncies, i totes han estat arxivades. Amb aquesta, en duc sis”, ha afegit.

També ha instat el Govern del Partit Popular a “deixar de dedicar esforços i recursos públics a desprestigiar els adversaris polítics, i començar a gestionar SFM i treballar per solucionar els problemes del transport ferroviari de Mallorca”.

La jutgessa que ha arxivat la causa és també la instructora de la causa oberta contra l'exconseller Gabriel Vicens i l'exdirector general de Mobilitat Antoni Verger per la compra de vagons suposadament fraudulenta segons la denúncia a la Fiscalia de l'actual gerent i també denunciant d'aquest cas, José Ramón Orta. Pel que fa a aquest cas, des de MÉS  han acusat Orta de presentar una “denúncia falsa” per perjudicar membres de la seva formació “orquestrada intel·lectualment des del Consolat”, en paraules del secretari general de MÉS, Biel Barceló.