PÍNDOLA LEGAL

Baixar-me música pirata és delicte?

Com que sé que et preocupa molt que no et diguin delinqüent, et donaré una bona notícia per a aquest 2016. La Fiscalia General de l’Estat ha emès la circular 8/2015 sobre delictes contra la propietat intel·lectual, que considera com a NO delictiva “l’activitat dels mers usuaris que accedeixen a les obres o prestacions protegides de manera irregular, ja que no porten a terme cap tipus d’explotació econòmica “. És a dir, s’incrementa la persecució als facilitadors o col·laboradors de llocs web de descàrrega d’arxius pirata, però s’exclou del tipus penal els usuaris que simplement descarreguen música, vídeo o contingut protegit per drets d’autors sense pagar, sempre que es limiti la descàrrega irregular a l’ús personal i no comercial.

Sembla que els fiscals han de tenir clar que a qui cal portar davant els jutges és al ‘camell’ del contingut protegit per drets d’autor, no el ‘ionqui’ descarregador compulsiu de música gratuïta.

Sembla de sentit comú, però molts encara no ho tenen clar. Ja saps que almenys per tenir l’ordinador tota la nit encès descarregant l’últim àlbum de reggaetton no aniràs a la presó...