Dossier
Balears 19/09/2014

L'ARA Balears fa un dossier especial sobre els ni-nis

Experts, analistes i els joves parlen de les dificultats per accedir al món laboral i de la desesperança

Mercè Pinya
2 min

PalmaNo estudien ni treballen o, en la majoria dels casos, no estudien ni poden treballar, o bé ni poden estudiar ni treballar. En alguns casos, no tenen doblers per emancipar-se; en d’altres, encegats pel miratge del dobler fàcil, deixaren l’escola i la manca d’oportunitats laborals els ha engolit en una espiral de precarietat. Són ni-nis, joves amb una casuística enorme i amb una cosa en comú:la manca d’oportunitats i l’exclusió d’una societat que ha deixat de pensar en el seu planter.

“Es tracta d’un grup heterogeni, en què conviuen joves aturats que estan cercant feina amb uns altres que no ho estan fent per diversos motius, entre d’altres perquè no hi ha ofertes o perquè les ofertes són d’esclavatge laboral”, assegura el doctor en Sociologia i Filosofia de la UIB Lluís Ballester, especialista en prevenció i abordatge del conflicte juvenil.

En aquests moments, a les Illes Balears el percentatge de ni-nis és del 22,7%, segons un informe d’Analistas Financieros Internacionales. Per l’OCDE, els percentatges empitjoren i la mitjana estatal se situa en el 25,79%, un de cada quatre. Espanya és, de fet, l’estat amb un percentatge més alt de ni-nis de tota la UE i el penúltim de l’OCDE, només per darrere de Turquia.

Les xifres són aclaparadores i la Unió Europea considera que els ni-nis són un dels grups “més problemàtics” en el context de l’atur juvenil, segons Massimilianio Mascherini, director d’Investigació de la Fundació europea per a la millora de les condicions de vida i de treball (Eurofound).

El creixement d’aquests joves, desvinculats del mercat de treball i de la majoria de les estructures de la societat, és espectacular:el 2011 hi havia a Europa 14 milions de joves d’entre 15 i 29 anys exclosos del mercat de treball i de l’educació, el 13% dels joves de 15 a 24 i el 20% dels joves de 25 a 29 anys. L’any 2008 el nombre era de l’11%i del 15%,respectivament, segons dades de l’Eurostat.

A l'edició de paper i pdf de dissabte, l'ARA Balears dedica tot un dossier a analitzar quina n'és la situació i com es pot abordar. En parlen experts, professsors i, per descomptat, els protagonistes.

stats