Torra enviarà cartes a presidents i primers ministres de la UE i el G-20 de rebuig a la sentència

JxCat i ERC treballen en un text de rebuig al veredicte però no saben si es podrà votar dijous

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, en un acte avui al Fossar de la Pedrera.

BarcelonaSegueix l'última hora de les reaccions i totes les accions a la sentència del Procés

Ofensiva internacional del Govern per expressar el seu rebuig a la sentència. El president de la Generalitat, Quim Torra, enviarà cartes denunciant el veredicte judicial als presidents i primers ministres dels països de la UE, el G-20 i de l'Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA). Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu extraordinari que s'ha celebrat aquest dimarts per abordar el veredicte del Suprem.

Aquesta ofensiva també implicarà la Conselleria d'Acció Exterior. El conseller, Alfred Bosch, ha iniciat una gira europea per denunciar la sentència de l'1-O contra els líders independentistes, ha informat l'agència ACN. Aquest mateix dimarts viatjarà a Munic, on tindrà trobades amb mitjans de comunicació. Abans de finals de setmana també es desplaçarà a Salzburg, Viena, Bratislava i París per explicar l'impacte del dictamen del Tribunal Suprem que ha comportat penes de presó de gairebé 100 anys per als exmembres del Govern, l'expresidenta del Parlament i els dos activistes independentistes. El paper de Bosch també inclourà enviar cartes, en el seu cas, als ministres d'Afers Exteriors de la UE, el G-20 i l'EFTA.

El conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, atenent la premsa després de reunir-se ahir a Barcelona amb diversos delegats del Govern.

L'independentisme sempre ha afirmat que un dels àmbits de la resposta al Suprem ha de ser elevar a l'esfera internacional la situació de Catalunya. Aquest és l'objectiu que ha portat el president i el conseller a enviar les cartes i a fer aquests viatges. A més, el Govern no estarà sol a l'hora d'intentar que la crítica al veredicte arribi fins a altres països. Ahir l'ANC va anunciar que les seves assemblees exteriors organitzaran manifestacions a diferents punts emblemàtics de grans ciutats com Washington, Brussel·les, Londres i Berlín, entre d'altres.

Un altra de les accions que farà el Govern per mostrar el seu rebuig a la sentència és que, fins almenys dijous, el president i els consellers no assistiran a cap acte que no tingui a veure amb aquells que es convoquen per oposar-se al veredicte del Suprem.

Proposta al Parlament

Budó també ha explicat que els dos partits que integren el Govern, JxCat i ERC, estan treballant en una proposta de rebuig a la sentència que se sotmeti a votació del Parlament. Malgrat tot, ha admès que no sap si estarà enllestida per portar-la al ple d'aquest dijous, on el president compareixerà per abordar el veredicte. La votació en el ple d'una eventual proposta de resolució relativa al dret a l'autodeterminació és un assumpte delicat, especialment per a la mesa presidida per Roger Torrent, que ja té una advertència del Tribunal Constitucional sobre possibles conseqüències penals d'admetre propostes que contravinguin les seves decisions.

La portaveu ha evitat pronunciar-se sobre si és ineludible o no que dijous es faci aquesta votació, però sí que ha defensat que el més interessant seria que aquell dia, des del Parlament de Catalunya, en sorgeixi "un mandat efectiu" sobre què s'ha de fer a partir d'ara.

stats