Espanya Global anul·la l’acte amb cònsols enmig de les protestes

Centenars de persones van concentrar-se contra la trobada

La suspensió de l’acte d’Espanya Global a Barcelona va ser reivindicada ahir com un èxit per l’independentisme i minimitzada pel govern espanyol. Mentre els uns atribuïen al temporal de pluges el motiu de la desconvocatòria, els altres en les protestes treien pit i adduïen la reunió fallida entre Irene Lozano, secretària d’estat per a l’Espanya Global, i els cònsols estrangers. “Han suspès l’acte perquè no estan disposats a suportar una protesta pacífica”, va celebrar la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, que juntament amb Pícnic per la República havia convocat la ciutadania per boicotejar la trobada. “Mentre hi hagi forces d’ocupació, continuï la repressió i es negui el dret a l’autodeterminació, aquest Estat no serà benvingut a Catalunya”, va etzibar Paluzie.

La secretària d'Espanya Global reunirà dimecres els cònsols estrangers a Barcelona

Lozano havia de reprendre ahir la reunió que el dilluns 14 d’octubre, quan es va fer pública la sentència del Procés, va mantenir amb els diplomàtics a Madrid per rebatre les “falsedats” que, creu, l’independentisme llança contra l’Estat des de l’1-O i, amb més intensitat, arran del veredicte. Pluges i protestes van acabar desconvocant l’acte, que, tanmateix, fonts de la secretaria d’estat van assegurar a l’ARA que s’agendaria “com més aviat millor”, informa Germán Aranda.

Però, abans de saber que s’havia desconvocat, centenars de persones van respondre a la crida de l’ANC i Pícnic per la República i van anar al lloc de convocatòria amb cartells que deien “ Spain doesn’t talk. Spain convicts ” [Espanya no parla. Espanya condemna]. Un lema que té relació amb les trucades frustrades que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anat fent aquests dies al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

Boye compareix avui a l'Audiència Nacional per presumpte blanqueig vinculat al narcotràfic

L’actualitat, doncs, anava estretament lligada a les consignes que els manifestants van cantar durant la protesta, que va fer especial esment a l’exhumació de Franco, prevista per avui. “Sou fills de Franco”, recriminaven els assistents als agents de la Policia Nacional mentre duien a terme la seguda que va promoure Paluzie davant la prefectura del cos a la Via Laietana, per continuar la concentració.

“No són detingudes, són segrestades” o “No es toquen els ulls de les nostres joves” van ser altres proclames que es van poder sentir contra els policies espanyols, a qui van retreure les càrregues dels últims dies en les manifestacions de protesta per la sentència. De fet, algunes de les persones que van sumar-se a la mobilització portaven benes i mocadors amb què es tapaven els ulls, en al·lusió a les quatre persones que han perdut la visió durant els aldarulls per l’impacte de bales de goma.

Tanmateix, la de Barcelona no va ser l’única acció de protesta del dia. A Manresa una vintena de persones van ocupar l’administració d’Hisenda de la ciutat durant poc més d’una hora, acompanyant-ho d’una seguda a l’exterior de l’edifici que va sumar mig centenar de persones.

“Espanya Global, mentida total”

“Espanya Global, mentida total” va ser una de les proclames més sentides en la manifestació de Barcelona. Ahir, de fet, aquesta secretaria d’estat va retirar el vídeo de dibuixos animats sobre la sentència de l’1-O que havia publicat a Twitter. Es tracta d’un vídeo creat pel think tank Foro Europa Ciudadana -el manté penjat a la seva pàgina web- que caricaturitza els presos polítics i els exiliats il·lustrant-los amb un antifaç com si fossin lladres i amb el missatge “No han sigut condemnats per les seves idees, sinó per haver actuat al marge de la legalitat”.

El govern espanyol va considerar que el vídeo “feria sensibilitats” i va admetre “l’error” de la difusió. “No preteníem ferir ningú, ni tan sols aquells que ens descriuen com un estat feixista exercint el seu dret a la llibertat d’expressió”, van dir per defensar-se. El mateix cap de comunicació d’Espanya Global, José Luis B. Benayas, va fer un tuit entonant el mea culpa.