El jutjat admet que la Generalitat es personi com a acusació popular en les càrregues de l'1-O a Girona

Atenent una petició dels advocats voluntaris, el tribunal citarà a declarar aquest abril agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

El jutjat d'instrucció número 2 de Girona ha admès que la Generalitat es personi com a acusació popular en la querella col·lectiva per les càrregues de l'1-O. La querella la van presentar conjuntament els ajuntaments de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva i es dirigeix contra els agents que van actuar, els seus comandaments i els responsables polítics de l'operatiu. De la querella també en pengen diverses peces separades –una per a cada col·legi electoral–, en les quals s'incorporen unes 200 denúncies que van interposar els ferits per les càrregues durant la celebració del referèndum.

Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis presenten una querella col·lectiva per l'actuació de la policia durant l'1-O

El jutjat va admetre a tràmit la querella, que compta amb el suport dels advocats voluntaris, tot i que fa unes setmanes el col·lectiu va denunciar públicament "gravíssimes dilacions" en la instrucció del cas. Per això, els advocats voluntaris de Girona van entrar una queixa al jutjat reclamant que cités com a investigats els policies nacionals i els guàrdies civils que estan identificats, que són prop d'una dotzena. Atenent aquesta petició, el tribunal citarà a declarar els agents aquest abril. En una interlocutòria, subratlla que la declaració de tots aquells identificats –també comandaments– és una de les "diligències transcendentals" que cal dur a terme.

En paral·lel, el jutjat també ha encarregat als Mossos d'Esquadra que investiguin els canals de comunicació alternatius que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van fer servir durant l'operatiu de l'1-O. De les converses que ja s'han transcrit, ha reclamat que en remarquin aquelles parts en què "es faci referència a l'ús de la força".

Els advocats denuncien 'dilacions injustificades' en la querella contra l’actuació policial de l’1-O a Girona