Junqueras qualifica la sentència de "venjança" i assegura que és un "càstig per a tots els que viuen a Catalunya"

"No hi ha cap més opció que construir un nou estat per fugir d’aquest que persegueix demòcrates", diu

[Segueix l'última hora de la sentència del Tribunal Suprem al Procés amb totes les reaccions]

Hores després de conèixer aquest dilluns la sentència del Procés, que el condemna a 13 anys de presó per un delicte de sedició, Oriol Junqueras ha gravat un missatge en un àudio des de la presó de Lledoners en què reconeix que ja sabien que no tindrien un judici just: "Això no és justícia, això és venjança". "S’han acarnissat. Ni tova ni dura, qualsevol sentència que no fos absolutòria sabíem que seria injusta", ha expressat Junqueras en la gravació, que ERC ha difós a través del seu canal de Twitter.

També ha reiterat que la sentència no el farà abandonar les seves conviccions i que aquest no és el pitjor moment que ha viscut Catalunya. "Estic emprenyat i indignat. Segur que a fora també ho esteu. Això no farà pas que abandonem els valors republicans. Avui tenim més motius per voler la independència i per seguir defensant la justícia, la llibertat i el progrés", ha afegit. "Trigarem més o menys però la independència és inevitable", ha dit.

El líder d'ERC també ha assegurat que aquesta sentència "és un càstig" contra tots els que viuen a Catalunya. "Ens condemnen a nosaltres, ens condemnen a tots, condemna la democràcia [...] i es condemnen, sobretot, a ells mateixos", ha assegurat abans d’acomiadar-se amb un "No defalliu, hem de persistir. Ànims i records i visca Catalunya!"

Aquest no ha sigut l'únic missatge que ha fet arribar avui Oriol Junqueras. Aquest dilluns al matí, poc després de conèixer la sentència, ha denunciat en una carta a la militància d'ERC que la democràcia a l'estat espanyol "ha fet fallida". "Els seus poders exerceixen la venjança perquè no entenen de justícia, de política ni de processos democràtics", ha afirmat l'exvicepresident del Govern i líder dels republicans, que considera que el Tribunal Suprem ha volgut acabar "amb tota una generació de catalans que lluiten per aconseguir la llibertat". "Amb aquesta sentència, volen destrossar vides, escapçar partits i lideratges, aturar i acabar amb un moviment polític i democràtic i silenciar tot un poble que es vol expressar a les urnes", afirma a la missiva.

El Suprem condemna els líders independentistes a fins a 13 anys de presó per sedició

Davant d'aquesta situació, Junqueras conclou que la independència és "més que mai" una necessitat. "Els catalans no tenim alternativa, no hi ha cap més opció que construir un nou estat per fugir d’aquest que persegueix demòcrates, prohibeix votar i protestar i empresona per idees polítiques", reflexiona, i afegeix: "Jo no vull que els meus fills creixin en aquest estat corrupte, insensible i demofòbic i us ben juro que no descansaré fins a aconseguir-ho". "Quants cops no hem dit que la presó, per dura i injusta que sigui, és només una etapa més en el camí per assolir la llibertat, una etapa per plantar-hi la llavor que ha de marcar l’esdevenir posterior?", recorda.

Deixant clar que la sentència referma les seves "conviccions democràtiques i republicanes", remarca que la generació actual de catalans ha "nascut per guanyar". "Si les nostres àvies se’n van sortir, en condicions immensament més difícils, nosaltres també ho farem", diu en un escrit en què compara la repressió actual amb la del franquisme, i fa una crida per als dies que venen: "Oblidem-nos de venjances, omplim-nos d’esperança en aquestes hores difícils i convertim la injustícia en energia, en coratge i en força democràtica". "Tornarem i tornarem més forts. [...] No en tingueu cap dubte, tornarem i guanyarem", proclama.

Pere Aragonès i Roger Torrent

A la tarda, ERC ha celebrat un acte al costat de la seva seu a Barcelona per carregar contra la sentència. El vicepresident del Govern i coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, ha avisat: "Avui se'ns ha dit que votar és un crim. Doncs tornarem a cometre'l les vegades que calgui". "No els condemnen per les seves idees, els condemnen per ser independentistes, i no defallirem", ha afegit en un acte que ha començat amb l'enregistrament d'una conversa telefònica del líder del partit, Oriol Junqueras, aquest mateix dilluns després de publicar-se la sentència, i amb un altre àudio de la secretària general, Marta Rovira.