Jordi Cuixart: "La resposta a la sentència és la reincidència; ho tornarem a fer"

El president d'Òmnium parla des de la presó a través d'una trucada després de saber la sentència

[Segueix l'última hora de la sentència del Tribunal Suprem al Procés amb totes les reaccions]

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha parlat aquest dilluns al matí a la ciutadania aplegada davant la seu de l'entitat en un missatge després de conèixer la sentència i ha assegurat que "estan bé i forts". "La resposta a la sentència és la reincidència; ho tornarem a fer", ha exclamat Cuixart en una trucada autoritzada des del centre penitenciari, que s'ha emès a través dels altaveus.

"Estem bé, forts, serens i tots junts com no podia ser d'una altra manera", ha tranquil·litzat Cuixart. "Venim de lluny i ni la presó ni la repressió seran mai cap derrota", ha assegurat al missatge. "Teniu tot el dret del món a defensar una societat més justa i l'autodeterminació", ha insistit el líder d'Òmnium.

Escolta aquí el missatge sencer de Jordi Cuixart:

Un cop acabat el missatge, el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha recollit el discurs de Cuixart: "Ho tornarem a fer i ho farem tots junts", ha exclamat entre aplaudiments. "En un judici polític la sentència la dictem nosaltres, és la resposta col·lectiva que des d'ara començarem a escriure", ha dit Mauri, que ha afegit que "des d'avui el nostre país canvia, perquè l'estat espanyol ha decidit canviar-ho tot".

Mauri ha fet les declaracions a peu de carrer, després d'una reunió amb la junta nacional. Davant de la seu s'hi concentren a aquesta hora un miler de persones que no deixen de clamar "Llibertat presos polítics", "Independència" i "Ho tornarem a fer".

Al final de la seva declaració Mauri ha fet una crida als centenars de manifestants que s'apleguen davant la seu de l'entitat a dirigir-se en manifestació fins al Tribunal Superior de Justícia (TSJC), a Arc de Triomf.

Campanya d'autoinculpacions

Un cop davant la seu del TSJC, la junta d'Òmnium Cultural s'ha "autoinculpat" i "refermat" en l'exigència dels drets i llibertats que ha liderat el president de l'entitat, Jordi Cuixart. Vestits de blanc rigorós, i acompanyats per Txell Bonet, la parella de Jordi Cuixart, la junta nacional de l'entitat ha pujat dalt d'un escenari per llegir un manifest. El vicepresident, Marcel Mauri, ha exclamat que "els drets no són de cap Borbó ni de cap jutge, sinó de la ciutadania". "Si han gosat condemnar Jordi Cuixart, que ens vinguin a buscar a tots nosaltres: ell no prenia sol les decisions, ho feia amb la junta i en nom de tots, per això, avui ens autoinculpem". Els crits de "No esteu sols" han omplert l'avinguda Lluís Companys.

"Saben que el diàleg i la via no-violenta són el camí per resoldre els problemes polítics", ha dit Mauri. "No podem acatar sentències injustes, tal com ja han dit els tribunals europeus, Amnistia Internacional o les Nacions Unides", ha seguit. "Fem una crida a la ciutadania en una campanya nacional d'autoinculpacions massiva que començarà els pròxims dies", ha concretat Mauri. "Si el que va fer Jordi Cuixart és delicte, nosaltres som delinqüents", ha conclòs.

Els manifestants han respost de manera immediata a la crida d'Òmnium des de primera hora del matí. Tan bon punt ha tingut coneixement de la sentència, l'entitat ha convocat la junta i ha demanat als ciutadans que s'apleguin davant la seu de l'entitat per donar suport a Jordi Cuixart, el president d'Òmnium, que ha estat condemnat aquest matí a nou anys de presó. Des de mig matí, centenars de persones han respost a la crida de l'entitat i han tallat el carrer Diputació.

A ritme de la cançó "Bella ciao" i sota els lemes "Llibertats presos polítics" i "Fora, fora la justícia espanyola", treballadors i ciutadans han esperat pacientment al carrer la valoració de la junta, durant la reunió de la direcció, a l'interior de la seu. La Guàrdia Urbana ha tallat el carrer Diputació, des del passeig de Gracia i fins a Pau Claris. Un helicòpter sobrevola, a estones, la seu de l'entitat.