Òmnium insta la ciutadania a "inundar els jutjats d'autoinculpacions" la setmana que ve

L'entitat presenta la campanya 'Autoinculpem-nos’, amb què vol donar una resposta a la sentència

"Si el que va fer Jordi Cuixart és delicte, nosaltres som delinqüents", va afirmar el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, el 14 d'octubre, dia en què es feia públic el veredicte del Tribunal Suprem contra els dirigents de l'1-O. Avui, poc més d'una setmana després, l'entitat, amb la col·laboració d'altres plataformes com En Peu de Pau, Taca d'Oli i Silenci... Rebel·leu-vos!, ha apel·lat la ciutadania a "inundar els jutjats d'arreu del país d'autoinculpacions" la setmana vinent. 

"Lluny de penedir-nos, la sentència referma el nostre compromís amb la llibertat", ha manifestat Mauri, que ha explicat que la iniciativa 'Autoinculpem-nos' s'estructurarà en diverses fases. La primera consistirà en "inculpar-se massivament" als jutjats de les quatre capitals catalanes a partir de la setmana que ve. Per fer-ho, ha il·lustrat Mauri, s'haurà d'emplenar un formulari disponible al portal web 'Ho tornarem a fer', en què el signant acreditarà haver participat en la manifestació del 20 de setembre del 2017 davant la conselleria d'Economia i en el referèndum de l'1-O, les dues convocatòries per les quals el Tribunal Suprem ha condemnat a entre 9 i 13 anys de presó als líders independentistes. En el formulari, a més, es rebutja que cap d'aquestes dues accions sigui constitutiva de cap delicte. 

A hores d'ara, les ordres són les "d'inculpar-se massivament" als jutjats de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, on s'habilitaran espais físics on totes les persones que així ho vulguin podran emplenar de manera presencial el document amb què hauran de presentar-se als jutjats: la Ciutat de la Justícia, a Barcelona, i els jutjats de guàrdia de la resta de capitals. "Si manifestar-se, si fer ús de la llibertat d'expressió, és considerat un delicte per l'estat espanyol, tots plegats som còmplices i autors d'aquest fals delicte", ha exclamat Mauri. 

"Tots som culpables perquè vam resistir"

"Si un govern empresona persones justes, el lloc de qualsevol persona justa, llavors, és la presó", ha reflexionat Pepe Beunza, el primer objector del servei militar a l'Estat, que ha participat aquest matí en l'acte, celebrat a la presó Model. "No podem permetre que la repressió recaigui en unes persones quan tots hem exercit els mateixos drets", ha demanat Beunza.

L'exdiputada de la CUP Gabriela Serra també ha participat en l'acte i ha insistit que "tots som culpables perquè totes vam resistir, totes vam desobeir". "Són temps de resistència, de desobediència", ha opinat Serra, que ha esperonat la ciutadania a "sentir-se orgullosa", ja que "no han aconseguit dessuflar el suflé català". 

En la presentació també s'hi han deixat veure persones del món de la cultura que s'han sumat a diverses iniciatives per la llibertat dels presos polítics i que van participar, la setmana passada, en el vídeo amb què Òmnium anunciava l'arribada d'una campanya d'autoinculpacions. Els exdiputats de la CUP i Catalunya Sí que es Pot David Fernàndez i Albano Dante Fachin, el pallasso i regidor Jordi Pesarrodona, l'activista conegut com a Joan BonaNit i diversos actors i actrius de l'escena catalana han assistit a la presentació. 

Un mes després que l'Audiència Nacional ordenés l'empresonament dels membres del CDR i ni dues setmanes després de conèixer el veredicte del Suprem, les entitats han fet un "pas endavant" en el marc de les respostes a la sentència. "Hem mantingut els carrers plens i continuarem demostrant que tenim la força i la seguretat que els nostres objectius són la pau i la llibertat", ha etzibat Serra, que ha lamentat que s'han viscut "dies d'una repressió desaforada". 

En aquesta línia, l'exhumació del cadàver del dictador Francisco Franco aquest dijous del Valle de los Caídos no ha passat desapercebut a la presentació. Serra, de fet, ho ha titllat "d'espectacle electoralista" i "d'ofensa a tots els represaliats i supervivents del franquisme". "Franco va dir que ho deixava atado y bien atado", ha recordat Serra, que ha afegit: "El que ha deixat és un règim negat a acceptar la dissidència". 

El precedent de la consulta del 9-N

La tardor del 2014 el Govern, encapçalat per Artur Mas, va convocar la consulta sobre la independència de Catalunya el 9-N. Arran d'aquesta votació, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va imputar l'expresident i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, fet que va desfermar una cadena d'autoinculpacions massiva el desembre d'aquell mateix any entre la ciutadania que va participar en la consulta, fins a 6.000. 

Tanmateix, la sala civil i penal del TSJC va concloure el juny de l'any següent, el 2015, que haver votat a la consulta alternativa "no constituïa infracció penal de cap classe" i, per tant, va rebutjar les autoinculpacions. "La conducta confessada no suposa participació en cap dels delictes atribuïts al Molt Honorable President i a dos membres del govern de la Generalitat que s'estan investigant en aquest tribunal", va sostenir el TSJC, en referència als delictes de desobediència, malversació de fons públics i prevaricació pels quals finalment s'ha acabat inhabilitant Mas, Ortega i Rigau.