El TSJC arxiva la causa contra Buch per l'1-O

El magistrat diu que l'actual conseller d'Interior no va fer cap actuació després que el TC comuniqués la suspensió del referèndum

El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit, finalment, arxivar la causa per desobediència contra el conseller d'Interior i exalcalde de Premià de Mar, Miquel Buch. Segons ha comunicat el jutge instructor, Buch, com a batlle, no va emetre cap disposició l'1-O ni tampoc va donar cap ordre per habilitar locals municipals per votar després que el Tribunal Constitucional ni notifiqués que se suspenia el referèndum.

En una breu interlocutòria, el jutge instructor argumenta que el titular d'Interior va signar un decret d'alcaldia el 7 de setembre del 2017 en què donava suport al referèndum i es comprometia a habilitar tres dels centres de la localitat que acullen les cites electorals. Tot i això, observa que el 12 de setembre, cinc dies més tard, Buch va rebre la notificació en què el TC advertia de la suspensió de la votació i al·lega que, des de llavors, ja no consta cap altra actuació en aquest sentit per part de l'aleshores alcalde de Premià de Mar. 

Per tots aquests motius, el magistrat instructor ha optat, un cop més, per arxivar el cas, tot i que encara es podria recórrer la decisió. El TSJC, de fet, ja havia arxivat la investigació per desobediència contra Buch i la llavors alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, pel seu paper durant l'1-O com a màxims representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis de per la Independència (AMI), respectivament. 

Buch al·lega que "molta gent" tenia les claus dels col·legis electorals de l'1-O

Aleshores, el magistrat que instruïa la causa va considerar que cap de les accions dels dos afectats presentava les "característiques d'un delicte de desobediència greu". Llavors, però, la Fiscalia sí que va recórrer la decisió del tribunal i va instar-lo a investigar el decret que Buch va firmar el 7 de setembre en què mostrava el seu suport a l'1-O i que, tot i que va accedir a reobrir la causa, ara ha refusat.

Buch va al·legar que "molta gent" tenia clau dels col·legis

Acompanyat del president de la Generalitat, Quim Torra, del vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès i de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, el responsable d'Interior va declarar davant del Palau de Justícia el 16 de juliol passat. Buch va prestar declaració durant 25 minuts, responent a totes les preguntes del jutge i la Fiscalia, i va al·legar que "molta gent" tenia les claus dels col·legis electorals l'1-O al seu municipi. 

Per corroborar la seva declaració, el conseller va presentar un escrit de la secretària de l'Ajuntament de Premià que certificava que, com a batlle del municipi, "no va fer cap resolució o acord encaminat a facilitar l'obertura dels locals".