Von Grünberg i Catt: qui són els primers 'observadors internacionals' en declarar al Suprem?

El dirigent de l'SPD sempre ha defensat una sortida política al procés independentista

Xavi Tedó
3 min
Von Grünberg i Catt: qui són els primers 'observadors' internacionals en declarar al Suprem?

BarcelonaFelix von Grünberg, vicepresident de l'Agència d'Ajuda als Refugiats de l'ONU a Alemanya, és el primer observador internacional que declara en el judici al Procés per la seva tasca de supervisió durant l'1-O, tot i que tant ell com la resta no poden ser considerats oficialment com a tals per la manca d'acord amb l'Estat en una votació que el govern espanyol va qualificar d'il·legal. Aquest dirigent històric de l'SPD i exdiputat al parlament del Rin del Nord-Westfàlia s'ha ofert diverses vegades al govern espanyol del PSOE com a mediador per establir ponts de diàleg entre Catalunya i l'Estat amb la voluntat de trobar una sortida política al conflicte.

Abans de l'inici del judici i de traslladar-se a Madrid, concretament el 17 de gener, Von Grünberg va visitar l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller Raül Romeva a la presó de Lledoners. A la sortida va recordar a Espanya que "els tribunals alemanys i internacionals ja han determinat que no hi havia delicte de rebel·lió" i va afegir: "Hem d'assumir, doncs, que és un procés polític contra l'expressió democràtica". L'endemà es va reunir també amb l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a la presó de Mas d'Enric i en el mateix viatge es va entrevistar amb el conseller d'Afers Exteriors, Alfred Bosch.

Von Grünberg, que ja va ser observador internacional el 9-N i el 27-S, sempre s'ha posicionat en contra de la idea que el conflicte és un assumpte intern. "Nosaltres, els alemanys, vam participar en la Guerra Civil Espanyola al costat de Franco. Per tant, cal que també ens impliquem en aquesta qüestió. És una qüestió molt important", ha afirmat en reiterades ocasions. El dirigent alemany ha denunciat que des que el TC va tombar l'Estatut el govern espanyol havia de reaccionar i no portar el cas als tribunals. "L’única cosa que aconsegueixes és radicalitzar els catalans. Portar els polítics als tribunals és una bogeria", advertia mesos abans del referèndum.

D'altra banda, Helena Catt, que també declara avui, és la cap de l'equip d'experts en eleccions internacionals de l'International Election Expert Research Team i va exercir de portaveu de la missió internacional de l'1-O. La neozelandesa ha estat citada a declarar per l'acusació com a testimoni en relació al suposat contracte que va signar amb el Diplocat per a la realització d'una "anàlisi del context polític de Catalunya". La tasca va incloure una "monitorització" dels centres de votació del referèndum des de les cinc de la matinada fins a les vuit del vespre, segons ella mateixa va afirmar en un comunicat difós l'endemà de les votacions.

Catt, que l'aleshores conseller d'Exteriors, Raül Romeva, va rebre el 14 de setembre del 2017 a Barcelona com a "observadora electoral del referèndum", va avalar l'1-O com un "procés democràtic pacífic". Així mateix va criticar les "nombroses i repetides violacions dels drets civils i humans" de les forces de seguretat de l'Estat i va dir que els observadors internacionals havien sigut testimonis "de fets que cap monitor d'eleccions hauria d'haver vist mai". "Esperem no haver-ho de veure mai més", va afegir.

De fet, l'endemà del referèndum Catt va denunciar que per a ells "el que va passar estava orquestrat, va ser una operació d'estil militar planificada amb precisió". I va afegir: "Estem impressionats pel fet que agents amb la cara tapada entressin als col·legis electorals amb el propòsit d'impedir un procés pacífic i democràtic".

Durant la roda de premsa de valoració de l'1-O, Catt va demanar que, malgrat algunes irregularitats, fruit de les "difícils circumstàncies" en què es va haver de votar, es respectés "el resultat" del referèndum. També va remarcar que van veure que totes les persones que treballaven als col·legis electorals va actuar "de bona fe" i que no van observar "senyals ni intents de manipular els vots". Catt va coordinar un equip de 17 experts que van arribar setmanes abans del referèndum convidats pel Diplocat i van visitar un centenar de col·legis electorals arreu de Catalunya.

stats